Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info/ meningsvorming maandag 11 mei 2009

Tijd en plaats

Op maandag 11 mei 2009 vindt er een Raadsplein informatie/ meningsvorming plaats van 19.30-22.30 uur. Van 19.30- 21.30 uur vindt er een informatieronde plaats in de TAK-zaal met aansluitend een meningsvormende ronde in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Zijn de vragen voldoende beantwoord?

* wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde. Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Jaarrekening 2008 en verslag van bevindingen van de accountant

Allereerst zal er een toelichting worden gegeven door de accountant. De raad wordt gevraagd de programmarekening 2008 vast te stellen. De jaarstukken omvatten een jaarverslag en een jaarrekening. In het jaarverslag zijn opgenomen: een algemene beschouwing op de uitvoering van de begroting 2008, een financiële verantwoording op hoofdlijnen, een programmaverantwoording en de verplichte paragrafen. Daarnaast is het Meerjaren Programma ICT als onderlegger bijgevoegd. Het gaat bij de behandeling van de programmarekening allereerst om een vragenronde aan de accountant en vervolgens een vragenronde aan het college van B&W. Besluitvorming over de jaarrekening vindt plaats tijdens de besluitvormingsronde B op 25 mei 2009. Een bijbehorende risicomatrix ligt onder oplegging van geheimhouding ter inzage op het secretariaat van de raadsgriffie.

Jaarrekening 2008 (let op: raadzaal)

Zie voor toelichting hierboven.

MPV 2009

De raad wordt gevraagd met de 12 in de MPV opgenomen beslispunten in te stemmen. Door middel van de MPV-2009 ontstaat een gedegen financiële analyse van de stand van zaken van het vastgoed"bedrijf". Hiermee krijgt de raad inzicht in de verwachte vermogenspositie van Vastgoed op 31 december 2008 en kan men zien dat de organisatie in control is. De vermogenpositie bestaat uit de volgende elementen: het verwachte financiële resultaat, risico´s van vastgoedontwikkelingen en stand en ontwikkeling van de Reserve Voorziening Vastgoed. De kernboodschap is dat de vermogenspositie van Vastgoed positief blijft ondanks de kredietcrisis en economische recessie. Hij is weliswaar gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar geeft zeker vertrouwen voor de toekomst. Men is in staat om risico´s en/of tegenvallers verantwoord op te blijven vangen. Het positieve nieuws is verder dat de Reserve Vastgoed in 2008 gegroeid is met bijna ¤ 19 miljoen. De keerzijde is dat de Reserve Vastgoed in 2008 voor ¤ 15,5 miljoen extra wordt aangesproken op het aanvullen van de zogenaamde Voorziening Vastgoed. En dat is noodzakelijk in verband met het afdekken van exploitatietekorten. Vastgoed heeft de financiële middelen ook nodig voor de toekomst, mede in het licht van de onzekere tijden van nu, de opgaven die er liggen en middellange termijn ontwikkelingen. De afgelopen vijf jaar, is in totaal ruim ¤ 46 miljoen afgedragen naar het Concern. Op grond van de MPV-2009 kan deze keer ¤ 5 miljoen worden afgedragen naar de concernreserve. Besluitvorming over de MPV 2009 vindt plaats tijdens de besluitvormingsronde B op 25 mei 2009.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:
* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Tussentijdse verantwoording college + raad externe besturen

Tijdens de behandeling van de PPN 2008 is een motie in pré-advies genomen waarin de raad- en collegeleden wordt gevraagd (half) jaarlijks een schriftelijke verantwoording uit te brengen over zijn/haar bestuursactiviteiten. Deze informatienota + achterliggende verslagen is aan de raad ter kennisname gestuurd. Tijdens de besluitvormingsronde van 14 april 2009 heeft de fractie van de PvdA om agendering gevraagd van deze informatienota voor de meningsvorming. De volgende debatvragen legt de PvdA voor aan de andere fracties:
* Geeft deze tussentijdse rapportage voldoende informatie?
* Dient de raad een opdracht mee te geven aan de betrokken raadsleden?

En tenslotte met het oog op een volgende raadsperiode:
* Past het in het duale stelsel dat de gemeenteraad raadsleden benoemt in de besturen van organisaties waar de gemeente een relatie mee onderhoud.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 28-04-2009 tot 11-05-2009