Finale Jeugdkrakercompetitie bepaalt beste zoeker op internet

07/05/2009 12:27

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Maandag 11 wordt in Hilversum de finale gehouden van de Nationale Jeugdkrakercompetitie: een wedstrijd voor kinderen van groep 8. De finale wordt gehouden in de bibliotheek Hilversum, 's-Gravelandseweg 55 in Hilversum van 11.30 tot 13.00 uur.

Duizenden kinderen uit het hele land hebben de afgelopen zeven weken meegedaan aan de Nationale Jeugdkrakercompetitie: een spannende zoekwedstrijd op internet. Na de voorrondes zijn teams uit Nijkerk, Lichtenvoorde, Zeewolde en Hengelo overgebleven. Deze gaan in een live finale met elkaar de strijd aan voor de definitieve eindplaats en de hoofdprijs van 500 euro.

Nationale Jeugdkrakercompetitie

De Nationale Jeugdkrakercompetitie is een zoekwedstrijd op internet voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. De Vereniging van Openbare Bibliotheken is de initiatiefnemer van deze wedstrijd en de uitvoering is in handen van de Overijsselse Bibliotheek Dienst. De wedstrijd wordt gespeeld in zes rondes, een voorronde en de finale. De kinderen van groep 8 vormen teams en moeten elke week een vraag oplossen. Deze krakers staan op de website van http://sitegenerator.bibliotheek.nl/jeugdkrakers/home/. De leerlingen kunnen zelf op vastgestelde data de nieuwe krakers van internet halen. Na elke ronde is scorestand in te zien op deze site.

Door deze wedstrijd leren kinderen beter zelfstandig te zoeken op het web en worden ze gestimuleerd tot kritisch internetgebruik bij het maken van werkstukken en spreekbeurten. Veel kinderen ervaren de wedstrijd en het spelen in teamverband als zeer motiverend. De bronnen die voor de oplossing kunnen worden gebruikt zijn Nederlandstalig en sluiten aan bij de leeftijdsgroep. De zoekvaardigheden en mediawijsheid van de kinderen wordt door de wedstrijd bevorderd.

Programma

De finale die op 11 mei wordt gespeeld is de beslissende ronde van de Nationale Jeugdkrakercompetitie. De finale is een mix van een zoekwedstrijd en quiz. Naast het online oplossen van krakers op internet en het testen van algemene kennis gaat het in de finale om beleving, spanning, plezier en de hoofdprijs van 500 euro. De pers is vanaf 11:00 uur welkom in Bibliotheek Hilversum. De finale begint om 11:30 uur en duurt tot ongeveer 13:00 uur.





http://sitegenerator.bibliotheek.nl/jeugdkrakers/home/