Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

7 mei 2009

Symposium 'Elephant breeding; their life in our hands?'

Nieuwe inzichten in vruchtbaarheidscyclus Aziatische olifant kan redding soort zijn

De Aziatische olifantenpopulatie krimpt aanzienlijk, zowel bij in het wild levende als door de mens gehouden olifanten. Redenen hiervoor zijn het verkleinen en versnipperen van hun natuurlijke levensgebied door de mens, maar ook een moeizaam verlopende voortplanting bij olifanten die in hun vrijheid worden beperkt. Op maandag 11 mei organiseert de Universiteit Utrecht het symposium: 'Elephant breeding; their life in our hands?'. De Utrechtse promovendus Chatchote Thitaram onderzocht de fysiologie van de voortplanting van de vrouwelijke Aziatische olifant in Thailand. Samen met Thitaram presenteren vier internationale toponderzoekers op het gebied van de voortplanting van de olifant op het symposium hun laatste onderzoeksresultaten.

Om de Aziatische olifant te behouden, moet er voor meer nakomelingen worden gezorgd. Uitgangspunten daarbij zijn de cyclus bij olifantenkoeien, hoe deze cycliciteit door het seizoen wordt beïnvloed en in hoeverre deze hormonaal is te beïnvloeden. Thitaram ontdekte hierin enkele bepalende kenmerken. Deze kenmerken zorgen er, in combinatie met kennis van voortplantingsgedrag en de manier waarop een olifantenstier de bronst waarneemt, voor dat koe en stier op het juiste moment voor de dekking met elkaar in contact kunnen worden gebracht.

Kunstmatig

Mocht bevruchting bij een olifantenstel niet op natuurlijke wijze tot stand komen, zijn de kansen nog steeds niet verkeken. 'Door meer inzicht in de cyclus van de koe is het ook mogelijk om de ovulatie kunstmatig op te wekken met een injectie' aldus Thitaram. 'We kunnen zo voor 90% het exacte tijdstip van de ovulatie bepalen. Dit is heel belangrijk voor zowel de natuurlijke dekkingen als kunstmatige inseminatie. Het spreekt voor zich dat de slagingskans van de dekking dan toeneemt.'

Bijdrage aan behoud

De resultaten van dit onderzoek zijn uitermate belangrijk voor het beheer van gehouden populaties en van populaties in het wild. De bevindingen kunnen worden toegepast in olifantenkampen en dierentuinen om de fokprogramma's te verbeteren en zo bij te dragen aan het behoud van de Aziatische olifant.

Symposium

Het symposium wordt georganiseerd in het kader van het ASIA Link project 'Elephant Health and Reproduction'. Dit is een EU-gesubsidieerd project waarbij onder andere de Universiteit Utrecht, Chiang Mai University (Thailand), Peradeniya University (Sri Lanka) en The Zoological Society of London (UK) zijn betrokken. Op jaarlijkse bijeenkomsten worden de resultaten van het onderzoeksproject besproken. Naast voor de betrokken partijen in het ASIA Link project zijn de resultaten ook relevant voor dierentuineigenaren en wildlifebeheerders. Het symposium wordt gehouden op 11 mei van 13.00 tot 17.00 uur in de collegezaal van het departement Gezondheidszorg Paard, Yalelaan 112, Utrecht. Journalisten zijn van harte welkom.

Promotie

De promotie van Chatchote Thitaram (Faculteit Diergeneeskunde) is op 12 mei is om 16:15 in het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Proefschrift: Elephant reproduction: improvement of breeding efficiency and development of a breeding strategy.



Universiteit Utrecht