Technische Universiteit Delft

TU Delft officieel partner International Atomic Energy Agency

Het Reactor Instituut Delft, de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft, is sinds februari 2009 een van de dertien Collaborating Centres van het International Atomic Energy Agency (IAEA) wereldwijd. Deze status houdt in dat de TU Delft internationaal een belangrijke bijdrage levert aan het ontwikkelen en verspreiden van kennis op het gebied van nucleaire technologie. Op maandag 11 mei ontvangt de TU Delft uit handen van het IAEA een officiële plaquette.

De International Atomic Energy Agency is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. De organisatie werkt met haar lidstaten en andere partners aan de promotie van veilige, zekere en vreedzame nucleaire technologie, zowel voor energievoorziening als voor wetenschappelijk onderzoek. Het Reactor Instituut Delft, de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft, gebruikt de reactor om onderzoek te doen naar innovatieve materialen voor duurzame energie, bijvoorbeeld voor zonnecellen en energieopslag. Ook wordt de radioactieve straling gebruikt voor onderzoek aan medische diagnostiek en therapie. Het Reactor Instituut Delft is bovendien het academisch kennis- en opleidingscentrum in Nederland op het gebied van kernenergie.

Vanaf februari 2009 behoort het instituut tot het netwerk van IAEA Collaborating Centres. Dit netwerk bestaat uit 13 onderzoeksreactoren wereldwijd, waarvan 4 in Europa. Het Reactor Instituut Delft richt zich in dit netwerk specifiek op het geven van advies en ondersteuning aan landen op het gebied van nucleair kennismanagement.

Op maandag 11 mei 2009 om 9.00 uur zal dhr. Natesan Ramamoorthy van het IAEA de status van het Reactor Instituut Delft als IAEA Collaborating Centre - 'for neutron activation based methodologies of research reactors' - officieel bekrachtigen door het overhandigen van een plaquette. De bijeenkomst vindt plaats bij het Reactor Instituut Delft, Mekelweg 15, Delft.