Provincie Utrecht

Fietstunnel en extra rijstrook Leusderweg (N227), Amersfoort

7-5-2009 -

Op 11 mei 2009 starten de werkzaamheden voor de aanleg van een fietstunnel* in de Leusderweg (N227) in Amersfoort en een extra rijstook**, ter hoogte van het kruispunt Dodeweg-west/Laan 1914. Half juli is het werk gereed.

De werkzaamheden geven weinig hinder voor het verkeer. Fietsers worden vanaf 1 juni via een aangepaste route veilig over de kruising geleid. De tunnelbak wordt buiten het verkeer gemaakt. Aleen als het gesloten tunnelgedeelte onder de weg wordt geplaatst, is er gedurende drie dagen geen verkeer mogelijk. Dit is het geval van 19 tot 22 juni (zie hierna).

Werkzaamheden
De werkzaamheden beginnen met het verleggen van kabels, leidingen en riolering en het verleggen van het bestaande fietspad, zodat fietsers tijdens de bouwwerkzaamheden veilig kunnen oversteken. Tegelijkertijd wordt de extra rijstrook gemaakt: een rechtsafstrook naar de toerit Rondweg-zuid. Als de tijdelijke fietspaden klaar zijn, begint de aannemer op 2 juni met het ontgraven van het open gedeelte van de tunnel naast de bestaande rijbaan. De toe- en afritten worden geasfalteerd. In het weekend van 19 juni graaft de aannemer de sleuf in de weg voor de tunnel. De tunnelelementen worden over de weg aangevoerd en geplaatst waarna de ontgraving kan worden aangevuld. Als laatste wordt de weg op de tunnelbak geasfalteerd zodat er weer één geheel ontstaat met de rest van de weg.

Verkeersmaatregelen

Fietsers
De veiligheid voor de fietsers heeft tijdens de werkzaamheden alle aandacht. De fietsoversteek in de Doornseweg wordt aangepast zodat deze tijdens de bouw in twee richtingen veilig kan worden overgestoken. De fietsers komend uit de Dodeweg-west richting Laan 1914 hoeven dus niet om te rijden maar maken gebruik van deze oversteek. Voor de fietsers komend uit Laan 1914 geldt dezelfde route. Fietsers op het fietspad langs de Doornseweg richting Laan 1914 maken ook gebruik van de oversteek Doornseweg en de fietsers richting Amersfoort kunnen om de te bouwen tunnel heen rijden. Vanaf 1 juni staan de routes ter plaatse duidelijk aangegeven.

Afsluiting 19-22 juni
Vanaf vrijdagochtend 19 juni, 10:00 uur tot maandagochtend 22 juni, 05:00 uur is de Leusderweg ter hoogte van het kruispunt Dodeweg-west/Laan 1914 afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Verkeer vanuit Doorn wordt met borden omgeleid naar de volgende afrit Leusden-zuid. Verkeer vanuit de Leusderweg richting Maarn kan via de Stichtse Rotonde en de Rondweg-zuid zijn bestemming vinden. Ook deze route wordt met borden aangegeven.
Het AC restaurant blijft bereikbaar.

Nadere informatie
Met vragen over de werkzaamheden kunt u bellen of mailen de provincie Utrecht:
Telefoon: (030) 258 38 88 (infonummer wegwerkzaamheden provinciale wegen Utrecht)
E-mail: wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl


*) **) De fietstunnel en de extra rijstrook zijn maatregelen die voortkomen uit de studie `Rondje Amersfoort' (2006). In deze studie heeft de provincie samen met de gemeenten Amersfoort, Leusden, Woudenber, Soest en Rijkswaterstaat gekeken welke maatregelen nodig zijn om de verkeersafwikkeling en de doorstroming te verbeteren op de wegen aan de zuidkant van Amersfoort. De extra rijstrook bij het kruispunt N227-Dodeweg-west/Laan 1914 geeft meer afrijcapaciteit voor de rechtdoorgaande richtingen op de N227, dus een betere doorstroming. Door de extra rijstrook is het niet langer wenselijk om de fietsers gelijkvloers de brede weg van zeven rijstroken te laten oversteken. Vandaar dat gekozen is voor een fietstunnel die de vele (schoolgaande) fietsers op dit traject een veilige oversteek biedt.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19