'HPC Infrastructures for Petascale Applications' - 11-13 mei Amsterdam

08/05/2009 10:36

SARA Reken- en Netwerkdiensten

Amsterdam, 8 mei 2009 - Van 11 tot 13 mei treden SARA en NCF op als gastheer voor het DEISA PRACE Symposium 2009. Het is de eerste keer dat 'the Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications' (DEISA) en 'the Partnership for Advanced Computing in Europe' (PRACE) hun jaarlijkse symposia gezamenlijk gestalte geven in één groot Europees evenement. Het DEISA PRACE Symposium wordt gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam.

Het 3-daagse symposium heeft als thema 'HPC Infrastructures for Petascale Applications'. Dit is wat PRACE en DEISA gezamenlijk nastreven en aan het creëren zijn in Europa. Vergelijkbare initiatieven vinden plaats in de VS en in Azië.

Tijdens het DEISA PRACE Symposium zullen prominente keynote sprekers afkomstig van verschillende continenten lezingen houden over de mondiale ontwikkelingen op het gebied van High Performance Computing (HPC) in het Petascale-tijdperk. Tevens zal een groot aantal gerenommeerde wetenschappers uit heel Europa duidelijk maken welke essentiële rol supercomputers spelen bij geavanceerd onderzoek in tal van wetenschappelijke disciplines.

Om uitdagend en innovatief wetenschappelijk onderzoek te kunnen blijven doen, en daarmee de kenniseconomie te kunnen handhaven, is op bijna elk terrein de inzet van Petascale HPC-infrastructuur, de ontwikkeling van bijbehorende software en algoritmes, en de bijscholing van informatici voor het Petascale-tijdperk vereist.

Anwar Osseyran, directeur SARA: "We zijn zeer verheugd om dit symposium met wetenschappers en HPC-experts uit de hele wereld hier in Amsterdam te kunnen organiseren. Hiermee laten we zien dat Nederland één van de belangrijkste HPC-knooppunten in Europa en de wereld is."

Patrick Aerts, directeur NCF: "De grote belangstelling vanuit de wetenschappelijke wereld voor dit DEISA PRACE Symposium onderstreept het belang van nu petascale en straks exascale HPC-faciliteiten. Met genoegen constateren wij dat Nederlandse wetenschappers aan het voorfront van de ontwikkelingen kunnen meedoen."

Het symposium is interessant voor een breed publiek, variërend van wetenschappelijke gebruikers, experts en leveranciers op het gebied van HPC-technologie tot vertegenwoordigers van de overheid en industriële partners.





http://www.prace-project.eu/events/prace-deisa-scientific-conference-may-2009-am