Bijleveld bezoekt innovatieve projecten Utrecht

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bezoekt maandag 11 mei in Utrecht twee innovatieve projecten op het gebied van dienstverlening. Het gaat om de Flitsvergunning en de Zorgwacht. BZK heeft beide projecten geselecteerd als mooie voorbeelden van innovatieve dienstverlening die navolging verdienen in andere gemeenten.

Flitsvergunning
In Utrecht is het nu mogelijk om een aantal bouwplannen direct, in aanwezigheid van de aanvrager, te beoordelen. Bij deze beoordeling wordt gekeken naar bestemmingsplan, Bouwbesluit en welstandsaspecten. Voor een versnelde bouwvergunning zijn een aantal criteria opgesteld. Voldoet een bouwplan aan deze criteria dan kan de bouwvergunning gelijk aan de balie worden meegegeven. Deze snelle procedure scheelt de aanvrager tijd en geld.

Zorgwacht
Tegenwoordig kan er door ouderen steeds minder een beroep worden gedaan op traditionele burenhulp en familiediensten. Dit resulteert in een scala aan problemen voor kwetsbare ouderen. Tegelijkertijd is er sprake van een grote groep 'kansarmen' die prima voor deze taak kan worden ingezet. Deze groep wordt door Zorgwacht omgeschoold tot geprofessionaliseerde burenhulp. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig wonen en worden 'kansarmen' uit de bijstand gehaald, begeleid en opgeleid. In september 2007 is een pilot gestart in de wijk Overvecht in Utrecht. Negen personen zijn vorig jaar opgeleid en veertien vrouwen en mannen met een bijstandsuitkering volgen op dit moment een éénjarig leerwerktraject.

Wanneer:
Maandag 11 mei, 10.00 - 11.30 uur

Waar:
Kaaaphoorndreef 10, Utrecht, eerste etage van het Re-integratie bureau Alexander Calder.

Programma:

10.00 - 10.30 uur

Bezoek aan leerlingen in opleiding tot helpende Zorg en Welzijn.

Directeur Dienst Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente Utrecht José Manshanden vertelt over beide projecten.

Wilhemien Looymans, projectleider van Zorgwacht vertelt over project Zorgwacht.

Staatssecretaris spreekt over belang van projecten en over hoe deze concepten verder verspreid zouden kunnen worden.

10.30- 11.00 uur

Leden van de stuurgroep innovatie en burgers die hebben meegeholpen met het selecteren van innovatieve projecten gaan in gesprek met de zorgwachters, medewerkers van de gemeente Utrecht en studenten en projectteamleden van Zorgwacht.

11.00 - 11. 30 uur

Staatssecretaris Bijleveld en stuurgroepvoorzitter David Jongen doen verslag van het bezoek dat zij in de tussentijd hebben gebracht aan een 80-jarige cliënt en haar zorgwacht.

11.30 uur

Vertrek staatssecretaris.

Verslaggevers zijn van harte uitgenodigd dit werkbezoek bij te wonen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed