FNV Sport

Economische malaise

Nergens in Europa stijgt het aantal juridische geschillen tussen werknemers en -gevers zo hard als in Nederland, een direct gevolg van de economische malaise. de afgelopen vier maanden is de hoeveelheid arbeidsconflicten waarvoor juridisch advies werd ingewonnen zelfs verdubbeld.

Begin dit jaar groeide het aantal arbeidsgeschillen en juridische vragen al met 30 tot 40 procent, maar de laatste weken is dat cijfer opgelopen tot een plus van 60 procent. Dat komt dus deels door de economische crisis, maar ook zorgen recente veranderingen op de arbeidsmarkt - versoepeling van het ontslagrecht en de aanpassing van de kantonrechterformule - voor veel onrust.
En waar vragen onze Europese collega's juridisch advies over?

Duitsers maken zich met name zorgen over problemen bij arbeidstijdverkorting en ontslag wegens economische redenen. Spanjaarden (die met een werkloosheid van 14% keihard getroffen zijn) slapen slecht door huurachterstanden, gedwongen woningontruimingen, het niet kunnen betalen van de hypotheek, ontslag en de verslechtering van arbeidsvoorwaarden. Verder rapporteerden Italië en Griekenland ook een flinke stijging van arbeidsrechtelijke geschillen.