Gemeente De Ronde Venen


Gemeente geeft minder geld uit dan begroot

De gemeente De Ronde Venen heeft vorig jaar 600.000 euro minder uitgegeven dan was begroot.

Dat blijkt uit de programmarekening 2008 die door het college van B en W is vastgesteld en aan de gemeenteraad is aangeboden. Uit de financiële verantwoording blijkt dat vorig jaar veel zaken in gang zijn gezet en gerealiseerd die het wonen, werken en recreëren in de gemeente aantrekkelijker maken. De programmarekening wordt waarschijnlijk in de vergadering van juni door de gemeenteraad besproken.

Er is in 2008 veel aandacht besteed aan onderwerpen op het gebied van onderwijs, welzijn en zorg. Zo is uitvoering gegeven aan een groot aantal doelstellingen dat zich richt op het voorkomen en bestrijden van achterstanden in het onderwijs. Ook waren er in 2008 `meer handjes in de klas' voor zorgleerlingen (klassenassistenten) en extra logopedie voor peuters. In Vinkeveen is vorig jaar een servicepunt geopend waarmee elke kern nu zijn eigen loket heeft waar inwoners met vragen over wonen, zorg en welzijn terecht kunnen.

De veiligheid van bewoners en bedrijven is verbeterd door het invoeren van cameratoezicht en de start van het proefproject Burgernet. Er is gestart met de bouw van het nieuwe zwembad in Mijdrecht en het voorzieningenniveau is verbeterd door uitbreiding van de digitale dienstverlening. Met de realisatie van een groot aantal werken is de verkeersveiligheid in de gemeente vergroot en bij diverse projecten zoals Kerkelanden, revitaliseren van het bedrijventerrein, de structuurvisie centrumplan Mijdrecht, Marickenland en Marickenzijde is vooruitgang geboekt.

Niet alle doelstellingen en planningen zijn gerealiseerd. Door vertraging in de planning van verschillende bouwprojecten zijn slechts veertig van de voorziene 100 woningen opgeleverd. Het inrichten van de crisislocatie, de evaluatie van de nota groene velden en het cultuurhuis zijn doorgeschoven van 2008 naar 2009.

Het huishoudboekje van de gemeente sluit met een positief saldo van zes ton, dat bedrag heeft de gemeente vorig jaar minder uitgegeven dan begroot. Het college van B en W stelt voor dit bedrag toe te voegen aan de reserves. Uit de programmarekening blijkt verder dat de gemeente haar solide financiële positie heeft weten te behouden en dat de lokale lastendruk voor inwoners en bedrijven beperkt is gebleven. Uit een vergelijking met andere gemeenten blijkt dat De Ronde Venen tot een van de `goedkopere' gemeenten van Nederland behoort en in 2008 haar positie op de ranglijst zelfs heeft verbeterd.