Gemeente Purmerend

Brandweer Purmerend steeds vaker op tijd

11 mei 2009

Flinke stijging in opkomsttijden

De opkomsttijden van de Purmerendse brandweer voor brand en hulpverlening zijn het afgelopen jaar flink verbeterd. De totale opkomst voor brand in 2008 is 73%, begin 2008 was dit nog 64%. Voor hulpverlening is de brandweer in 92% van de gevallen op tijd en hiermee zit de brandweer op het verwachte resultaat.

De verbetering van de opkomsttijden komt onder andere doordat de brandweer toewerkt naar een 24-uursdienst. Dat betekent dat medewerkers dag en nacht aanwezig zijn op de kazerne. In 2008 zijn hiervoor tien nieuwe medewerkers aangenomen, dit jaar komen daar nog eens tien bij. Per 1 januari 2010 gaat de 24-uursdienst van start. Daarnaast zijn de eerste twee blusvoertuigen voorzien van een mobiele data-terminal. Hierin is een navigatiesysteem geïntegreerd voor een snelle, efficiënte rijroute.

Voor brand geldt een opkomsttijd van acht minuten, voor hulpverlening twaalf minuten. De opkomsttijd bestaat uit het tijdsverloop tussen ontvangst van de melding van de meldkamer, de alarmering, het opkomen van personeel naar de kazerne en de rijtijd naar het brand- of hulpverleningsadres. Als de kazerne bezet is, vervalt het opkomen van het personeel en blijft de uitrijtijd van het voertuig beperkt tot aankleden, instappen en uitrijden. Dit scheelt drie á vier minuten in de opkomsttijd.