Aantal claims Waarborgfonds Motorverkeer licht gestegen

11/05/2009 10:48

Waarborgfonds Motorverkeer

In 2008 kreeg het Waarborgfonds Motorverkeer, het vangnet onder de verplichte autoverzekering, ruim 56.500 claims te verwerken, een stijging ten opzichte van 2007 met 6 %. De totale schadelast steeg met bijna 10 % tot 55,6 mln euro. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt onder bepaalde omstandigheden de schade die door onverzekerde of onbekend gebleven motorrijtuigen is veroorzaakt.

De categorie wegmeubilair (o.a. vangrails en lichtmasten) is verantwoordelijk voor de stijging van het aantal claims. Daar kreeg het Waarborgfonds ruim 39 % extra dossiers te verwerken, hetgeen het totaal aantal wegmeubilairdossiers bracht op 18 800. Het uitbetaalde schadebedrag in deze categorie bedroeg 15,7 mln euro.

Het aantal dossiers waarbij schade is toegebracht aan een geparkeerde auto, daalde met bijna 6,4 % tot 30.100, met een bijbehorend bedrag aan betaalde schade van 20,6 mln euro. Het aantal overige materiële schaden nam eveneens af en wel met 1,7 % tot 5 900. Het bedrag aan betaalde schade daalde hier met 9,1 % tot 7,0 mln euro. Het aantal ontvangen dossiers in verband met schade aan personen steeg daarentegen met 12,9 %, terwijl het bedrag aan uitbetaalde schade groeide met 0,5 % tot 13,7 mln euro.

Voor de daling van de uitbetaalde bedragen is een aantal oorzaken aan te wijzen. Voor zover schade aan zaken is toegebracht door onbekend gebleven daders werkte de verhoging van het eigen risico van 136 euro naar 250 euro die medio 2007 werd ingevoerd, voor het eerst in een heel boekjaar door. Het grootste deel van de door het Waarborgfonds behandelde dossiers valt in deze categorie. Overigens werd bij dezelfde gelegenheid waarbij het eigen risico voor bepaalde soorten schade werd verhoogd, het eigen risico voor schade door onverzekerde aansprakelijken afgeschaft.

Een tweede oorzaak voor de daling van de schade die ten laste van het Waarborgfonds komt is het gevolg van een verscherpte aandacht voor de vraag of aan alle voorwaarden voor schadevergoeding is voldaan. Het waarborgfonds ziet het als zijn doel om diegenen die terecht aanspraak kunnen maken op schadevergoeding zo snel mogelijk schadeloos te stellen. Tegelijkertijd zijn wij doordrongen van de noodzaak om te voorkomen dat van onze voorziening misbruik wordt gemaakt. Daarom besteden wij nauwkeurig aandacht aan het bewijs van de toedracht, een bewijs dat door de claimant moet worden geleverd. Tot dat bewijs behoort onder meer dat aangetoond moet worden dat een ander (onverzekerd of onbekend) aansprakelijk is en dat - bij een onbekende aansprakelijke - de benadeelde het mogelijke heeft gedaan om de dader te achterhalen.

Elk jaar moet het Waarborgfonds constateren dat sommige mensen pogingen doen om een uitkering van het Waarborgfonds te krijgen, terwijl zij weten dat aan deze voorwaarden niet is voldaan. Als het Waarborgfonds vaststelt dat poging tot fraude is gedaan, wordt niet alleen uitkering geweigerd, maar bovendien in beginsel strafrechtelijk aangifte gedaan. In 2008 heeft het Waarborgfonds in ruim 1 200 gevallen poging tot misbruik geconstateerd, waarmee een bedrag van 1,2 mln euro is bespaard.

Alle uitgaven van het Waarborgfonds worden jaarlijks over alle motorrijtuigverzekeraars omgeslagen. Dit komt voor 2008 neer op 7,00 euro per verzekerd kenteken.