Gemeente Binnenmaas

Zwemwaterseizoen van start

Op vrijdag 1 mei 2009 is het zwemwaterseizoen begonnen. Dat betekent dat er weer gezwommen kan worden in de daarvoor aangewezen openbare wateren. De provincie Zuid-Holland controleert regelmatig de kwaliteit van dit zwemwater en brengt daarover een advies uit. Als het nodig is wordt er een negatief zwemadvies of een zwemverbod uitgevaardigd.

Deze adviezen zijn terug te vinden op de website www.zuid-holland.nl/zwemwater en op de borden bij de betreffende zwemlocaties. Daarnaast kan iedereen met zijn vragen terecht bij de zwemwatertelefoon of een email sturen. Ook is er een zwemwaterfolder met algemene informatie en adviezen beschikbaar.

Negatief zwemadvies Langeraarse plassen

Voor de Langeraarse plassen bij Langeraar geldt een negatief zwemadvies. De oorzaak is een grote hoeveelheid giftige blauwwieren. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Mensen met een gevoelige huid kunnen huiduitslag krijgen in de vorm van rode, jeukende bultjes. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Negatief zwemadvies Braassemermeer

Voor de Braassemermeer bij Roelofarendsveen geldt eveneens een negatief zwemadvies. Reden hiervoor is een onveilige situatie nabij de oever.

Informatievoorzieningen

Op verschillende manieren kan er informatie worden verkregen over de kwaliteit van het zwemwater:

Website
Naast de actuele informatie op www.zuid-holland.nl/zwemwater biedt de website ook informatie per zwemlocatie, de kaart met de ruim 100 zwemlocaties, algemene informatie en adviezen. De informatie is ook beschikbaar in het Engels en Duits. Verder laat een informatieve film zien welke instanties allemaal betrokken zijn en wat hun rol is op het gebied van zwemwater

E-mail
U kunt uw vragen ook per e-mail stellen, via het e-mailadres zwemwater@pzh.nl.

Zwemwatertelefoon
De zwemwatertelefoon (070 - 447 75 50) is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. U kunt hier terecht met alle vragen over zwemwater en het melden van gezondheidsklachten.

Zwemwaterfolder
De gratis zwemwaterfolder (in het Nederlands en Duits) is o.a. verkrijgbaar bij de VVV kantoren, gemeentehuizen en bibliotheken. Ook is de zwemwaterfolder op te vragen via de zwemwatertelefoon.

Teletekst
Op pagina 725 van teletekst worden alle zwemadviezen en zwemverboden beknopt gepubliceerd.

Dit is een bericht van Provincie Zuid-Holland