VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 11 mei 2009
2009/034/MB

Wetenschappelijke kennis: kosten besparend en rendement verhogend

Bedrijven kunnen in deze economische crisis aantoonbaar kosten besparen en rendement verhogen door wetenschappelijke kennis te gebruiken. Vu medisch centrum participeert vanaf mei 2009 in het nieuwe arbo-bedrijf Evalua Nederland B.V. om arbozorg effectiever en doelmatiger te maken. VUmc heeft als missie een bijdrage te leveren aan kwalitatief hoogwaardige arbozorg en kennisoverdracht op basis van wetenschappelijk onderzoek. Door deze kennis kunnen bedrijven kosten besparen en de productiviteit vergroten. Vanuit de afdeling Sociale Geneeskunde van VUmc zijn hierbij betrokken: de bedrijfsartsen dr. Han Anema en prof. dr. Willem van Mechelen, en de arbeidsepidemioloog prof. dr. Allard van der Beek. Zij werken samen met het Finse bedrijf Evalua International Ltd. (www.evalua.fi) in Evalua Nederland B.V.

Het nieuwe bedrijf Evalua Nederland B.V. richt zich in Nederland primair op de grotere bedrijven (500+), arbodiensten en loondervingverzekeraars. Door de samenwerking met Evalua kan VUmc zijn deskundigheid op het terrein van leefstijlinterventies en terugkeer-naar-werk-programma's koppelen aan moderne Finse expertise rond arbeidsvermogen ('work ability'). Op deze wijze zal Evalua Nederland B.V. bijdragen aan de uitdagingen waarvoor het Nederlandse bedrijfsleven thans staat; d.w.z. het op de korte termijn inperken van de gevolgen van de economische crisis door het meehelpen realiseren van een per saldo goedkopere arbozorg. Op de langere termijn richt men zich op het beperken van de gevolgen van dubbele vergrijzing en de aan uitgestelde pensioenleeftijd en leefstijl gerelateerde gezondheids- en vitaliteitsvraagstukken.

Santé Gezondheidsenquête(TM)
Evalua International Ltd. is in 2002 opgericht door de Finse wetenschapper prof. dr. Simo Taimela. Taimela is directeur van Evalua International en hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Helsinki. Evalua, biedt evidence-based expertdiensten aan op het terrein van de bedrijfsgezondheidszorg, met als doel gezondheid, fitheid, vitaliteit en arbeidsvermogen van werknemers te bevorderen. Daarbij wordt er gebruikt gemaakt van een gevalideerde vragenlijst (de Santé Gezondheidsenquête(TM)) die zowel via internet als op traditionele wijze afgenomen kan worden. Op basis van de antwoorden wordt een profiel van werknemers opgesteld waarmee gericht bedrijfsgeneeskundig handelen wordt geadviseerd. Dit advies is zowel gericht op de individuele werknemer, als op groepen van werknemers. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat toepassing van de Santé Gezondheidsenquête(TM) leidde tot een reductie van 11 verzuimdagen per verzuimende werknemer. Dit heeft een aanzienlijke kostenbesparing tot gevolg. De return-on-invvestment was meer dan ¤10 voor iedere geïnvesteerde Euuro. In Finland rekent Evalua tot haar tevreden klanten multinationals als Nokia, Nokia Siemens Networks, Finnair, Wärtsilä en Metso en nationale verzekeraar Ilmarinen. Door de uitgebreide database van Evalua International is tevens een internationale benchmark mogelijk.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Mariet Bolluijt, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten

Achtergrondinformatie (