Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Chinese gehandicaptenorganisatie is groot en springlevend

Op 7 en 8 mei heeft een delegatie van de Chinese Disabled Persons Federation (CDPF) Nederland bezocht. De delegatie had ook een ontmoeting met de CG-Raad, Taskforce handicap en lokale samenleving en Per Saldo. Aan beide kanten was de verbazing soms groot over de verschillen tussen beide landen. En het verrassende was dat China op een aantal gebieden verder bleek te zijn dan Nederland.

De Chinese delegatie was vooral geïnteresseerd in de Nederlandse aanpak van belangenbehartiging en ons sociale vangnet, zowel op landelijk en lokaal niveau. De CG-Raad, de Taskforce en Per Saldo gaven een presentatie van het stelsel van sociale voorzieningen (AWBZ, Wmo, Rugzak in het onderwijs, WSW en Wajong) en hoe de vertaalslag naar lokaal beleid wordt gemaakt. Ook werd benadrukt dat in Nederland het beleid behoorlijk versnipperd is; we hebben op ons terrein te maken met zeven ministeries.

De Chinese delegatieleider krijgt een doos chocola cadeau

Grote getallen

In China bleek veel minder sprake van beleidsversnippering te zijn. Eén minister is verantwoordelijk voor het totale beleid gericht op mensen met een functionele, geestelijke of psychische beperking. De CDPF richt zich op vijf doelgroepen: lichamelijk gehandicapten, verstandelijk gehandicapten, mensen met psychische problemen, doven en blinden. Het gaat in totaal om ca. 83 miljoen mensen op ca. 1,4 miljard inwoners. Opmerkelijk hierbij is dat China chronisch zieken niet als een aparte doelgroep ziet.

Het woord 'Rugzak' wordt hier in Chinese karakters geschreven

Om in de grote getallen te blijven: de CDPF heeft 90 duizend medewerkers op de hoofdvestigingen en ruim 400 duizend parttime medewerkers op de lokale vestigingen! Er zijn verder grote verschillen tussen oost en west. In het oosten liggen de grote steden (Beijing, Sjanghai) en is de (sociale) infrastructuur behoorlijk op orde. Het westen is een uitgestrekt en voornamelijk zeer arm gebied met nauwelijks moderne voorzieningen.

Quotum

Een aantal zaken is in China pragmatisch opgepakt. Zo heeft China het VN-verdrag inzake gelijkberechtiging van mensen met een beperking als een van de eersten getekend en geratificeerd. Ook heeft het een wet die alle bedrijven en overheidsinstellingen verplicht om minimaal 1,5 % mensen met een beperking in dienst te hebben. Op het niet halen van deze norm staat een financiële sanctie.

Leden van de Chinese delegatie met links Ad Poppelaars van de CG-Raad en naast hem Martijn da Costa van de Taskforce. In het wit twee werknemers van Abrona.

De delegatie vertelde verder dat de Paralympics hebben gezorgd voor positieve beeldvorming en bewustwording bij de Chinese bevolking.

Speciale locatie

De ontmoeting vond plaats in Oudewater in het hotel-restaurant Abrona en was door het ministerie van VWS georganiseerd. Ze werd afgesloten met een lunch. Er was bewust gekozen voor deze locatie als geslaagd voorbeeld van re-integratie en sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. Bij hotel-restaurant Abrona werken 27 meest jonge mensen met een verstandelijke beperking. Het merendeel werkt daar voor langere tijd, een klein aantal stroomt door naar reguliere arbeid.

(Geplaatst: 11 mei 2009)

---