Gemeente Beuningen


Maatregelen tegen de eikenprocessierups
In de maanden juni tot en met augustus is de eikenprocessierups actief. Deze harige rups kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Daarom gaat de gemeente preventief te werk, om deze problemen te voorkomen. eikenprocessierups zit op een blad
Preventief handelen
De rups is nog niet gesignaleerd in de gemeente. Wekelijks worden de eikenbomen, waarin vorig jaar rupsennesten zaten, gecontroleerd. Ook worden wekelijks de eikenbomen gecontroleerd, die op de Vierdaagse route en bij speelplaatsen staan.

Ondanks dat de hinderlijke rups nog niet is gesignaleerd, is begonnen met het preventief spuiten van de eikenbomen in Beuningen die langs de fietspaden staan, op de Vierdaagse route en bij speelplaatsen. Deze bomen worden bespoten met een biologisch middel tegen de rupsen. Eventuele nesten worden weggehaald.

Informatie en melding
Heeft u behoefte aan meer informatie? Inhoudelijke informatie over de rups is o.a. te vinden op www.gelderland.nl en www.natuurkalender.nl. Ook kunt u contact opnemen met de GGD Regio Nijmegen: www.ggd-nijmegen.nl, of via telefoonnummer 024-3297297. Tot slot kunt de folder over de processierups afhalen bij het gemeentehuis.

Als u rupsen aantreft, neem dan contact op met uw wijkcoördinator via telefoon 024-6780800. De gemeente gaat dan onderzoeken of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat.

Mensen met gezondheidsvragen die (mogelijk) samenhangen met de eikenprocessierups, kunnen bellen naar de GGD Regio Nijmegen: 024-3297297.