Nieuwe cao schilders: accent op vakmanschap en koopkracht

11/05/2009 11:02

FNV Bouw

Op 8 mei hebben werkgevers en werknemers in de schildersbedrijfstak overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor een periode van twee jaar. Onder de cao voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf vallen ruim 25.000 werknemers en 3.800 bedrijven.

Cao-partijen stellen 5 miljoen beschikbaar om in deze periode van economische crisis de instroom van jongeren en het vakmanschap in de bedrijfstak op peil te houden. Daarnaast zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat werknemers die - na lang in de bedrijfstak te hebben gewerkt - werkloos worden onnodig op achterstand komen met hun pensioen.

Lonen en vergoedingen

De lonen worden in de komende twee jaar deels verhoogd met de prijscompensatie en deels een structurele loonsverhoging van 1,5% per januari 2010. Ook de onkostenvergoedingen worden aangepast aan de gestegen prijzen. De inkomensaanvullingen voor werklozen en arbeidsongeschikten worden verhoogd met 5%.

Maatwerk arbeidstijd

De nieuwe cao maakt het mogelijk om het maximaal aantal werkuren per dag beter af te stemmen op het werkaanbod van het bedrijf. Dit vergroot de flexibiliteit voor de ondernemingen. De gemiddelde werktijd per dag blijft 7' uur. Voortaan mag ook 8 uur worden gewerkt tussen 6.00 uur en 18.00 uur.

Arbeidsomstandigheden

Cao-partijen hebben twee digitale documenten ontwikkeld, waarin alle wettelijke en cao-regels op het gebied van arbeidsomstandigheden bij elkaar zijn gebracht: een voor de sector Schilderen en Vastgoedonderhoud en een voor het Glaszetbedrijf. Deze zogenaamde arbocatalogi zijn een belangrijk instrument voor werkgevers en werknemers in de bedrijfstak. Ze maken vanaf nu onderdeel uit van de cao, zodat iedereen zich eraan moet houden.

Onderzoeken

De werknemers in deze bedrijfstak sparen voor loon over vakantiedagen en vakantietoeslag via de zogenoemde vakantiebon. Cao-partijen gaan onderzoeken of het mogelijk is om de keuze om van deze regeling gebruik te maken voortaan over te laten aan de individuele werknemer en werkgever. Ook gaan partijen onderzoeken hoe de reiskosten- en reisurenregeling eenvoudiger en efficiënter kan worden gemaakt.

Overige afspraken

Verder zijn afspraken gemaakt over:


- loopbaanfaciliteiten om zieke werknemers weer aan het werk te helpen


- aanpassing overwerktarief voor werken op zaterdag


- ontwikkeling en invoering van een nieuwe functie- en loonstructuur