CDA

Verslag bijeenkomst 6 mei 2009, Christenen in de politiek, VU

Op 6 mei vond aan de Vrije Universiteit een bijeenkomst plaats âChristenen in de politiek.â georganiseerd door het wetenschappelijk instituut voor het CDA, VU Podium en het onderzoeksinstituut VISOR aan de Vrije Universiteit.

Er waren inleidingen van de heer Donner, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Cohen, Burgemeester van Amsterdam en de heer De Gaay Fortman, oud-Tweede Kamer-lid voor de PPR, en de heer Reitsma, hoogleraar aan de Theologische Faculteit van de VU. De inleiding van de heer Donner is binnenkort via de website van het WI en het CDA beschikbaar. Er waren ruim 150 belangstellenden op deze bijeenkomst.

In alle inleidingen kwam naar voren dat heel veel christelijk geïnspireerde mensen actief zijn in de politiek en het maatschappelijk middenveld en dat velen op zoek zijn naar een moderne invulling van diepgewortelde inspiratie. Iedereen doet dat vanuit zijn eigen invalshoek. Donner deed als christelijk-sociaal denker vooral een beroep op persoonlijke verantwoordelijkheden en de rol die religie daarin kan spelen. De Gaay Fortman ging voor zijn inspiratie terug naar het herderlijk schrijven van de Nederlandse Hervormde Kerk in 1955 en de politieke keuzen waartoe dit in zijn visie zou moeten leiden. Ook de heer Cohen benadrukte vanuit een heel andere rol het belang van religie voor de wereld van vandaag en ging in op de scheiding van kerk en staat. De discussie werd ingeleid door de heer Reitsma, die de rol van christenen in de politiek van een kritische reflectie voorzag.

Ook werd tijdens dit WI-symposium het boek âPublieke gerechtigheidâ aangeboden aan de weduwe van Kees Klop, mevrouw Trix Klop, en heer Donner. In dit boek staan vrienden van Klop uit de politiek, wetenschap en journalistiek stil bij het gedachtegoed van de heer Klop, de oud-adjunct directeur van het WI, die ons helaas in 2007 is ontvallen.

---