P&O-adviseurs: 30% niet betrokken bij organisatiekundige vraagstukken

11/05/2009 12:05

berenschot

Utrecht, 11 mei 2009 - Uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot blijkt dat 30% van de personeel- en organisatieadviseurs vindt dat organisatiekundige vraagstukken (vraagstukken aan de O-kant van P?) onvoldoende aan hen voor worden gelegd. Ook acht 30% zich onvoldoende toegerust om goed over dergelijke vraagstukken te kunnen adviseren.

In de huidige economisch dynamische tijd zijn veel organisaties bezig met de (her)inrichting en besturing van hun organisatie. Daarbij gaat het o.a. om herstructurering, het afstoten van bedrijfsonderdelen, outsourcing, governance en het inrichten van shared services. Het is logisch dat uiteenlopende specialisten binnen een organisatie betrokken worden bij deze organisatiekundige vraagstukken. Naast strategische en operationele afwegingen spelen de financiën en het menselijk kapitaal een cruciale rol. De bijdrage van P? aan het vinden van een passende oplossing voor deze organisatievraagstukken, mag dus niet ontbreken, temeer daar deze niet los kunnen worden gezien van personele vraagstukken.

Berenschot vroeg aan 194 P?-asdviseurs uit verschillende organisaties in diverse branches of zij bij organisatiekundige vraagstukken worden betrokken. Uit de respons bleek dat circa 30% van de P?-adviseurs vindt dat organisatiekundige vragen onvoldoende aan hen voor worden gelegd. Enerzijds is dit te verklaren doordat P?-adviseurs zich te weinig profileren als organisatiekundige experts. Anderzijds is het management vaak onvoldoende bekend met de toegevoegde waarde van P? als het gaat om organisatiekundige vragen.

Een tweede conclusie van het onderzoek is dat 30% van de P?-adviseurs zich niet altijd bekwaam en voldoende toegerust voelt om te adviseren over organisatiekundige vraagstukken. Een mogelijke oorzaak is dat in de P?-opleidingen meer aandacht uitgaat naar de personeelskant van het vak dan naar de organisatiekant. Daarnaast ontbreekt bij P?-adviseurs in zekere mate de concrete werkervaring met vragen over de 'O'-kant. En dat is in de optiek van Berenschot juist een vakgebied waarbinnen P?-adviseurs zich meer zouden moeten profileren en ontwikkelen. Daarmee kunnen zij een belangrijke toegevoegde waarde bieden wanneer organisatiekundige expertise in organisaties ontbreekt.





http://www.berenschot.com