Stadsdeel Amsterdam Centrum


Uitblaasdag voor kinderen groot suces

11 mei 2009

Lekker de hele dag uitblazen bij de marine! Stadsdeel Centrum kijkt terug op een geslaagde 'uitblaasdag' op het Marine Etablissement Amsterdam/Kattenburg. Op 24 april kregen de kinderen uit groep 8 van de basisscholen in de binnenstad deze kindersportdag aangeboden. De uitblaasdag vond niet toevallig plaats op de laatste dag van de Nationale Sportweek, waarin in heel Nederland sport centraal staat.

Stormbaan, kanoën, touwklimmen tientallen kinderen, afkomstig van vijf basisscholen uit de binnenstad, konden zich even helemaal laten gaan. Alle kinderen zaten in groep 8. De dag was zorgvuldig gekozen: niet alleen viel deze in de Nationale Sportweek; ook was dit het moment dat de meeste kinderen net de Cito-toets achter de rug hadden. Nu konden ze even lekker welverdiend 'uitblazen'. Dat kon op het terrein van de marine, vlakbij het Scheepvaartmuseum.

Groot succes
Het initiatief voor deze dag vloeide voort uit een twee jaar geleden door de gemeenteraad aangenomen motie om de marinekazerne, die in het bezit is van het ministerie van Defensie, bij de stad te voegen en te bebouwen. Daarop nam D66 contact op met de commandant om te vragen wat zijn ideeën waren om een bijdrage te leveren aan de stad; bijvoorbeeld via een sportdag voor kinderen. Nadat het ministerie van Defensie hiervoor toestemming had verleend, verwerkte D66 dit idee in haar sportnotitie en leverde dit in bij het stadsdeel. Het idee werd enthousiast onthaald en de eerste 'uitblaasdag' was een feit.

Dagelijks bestuurder Wil Codrington sprak van een groot succes. "Ik wil de marine hartelijk danken voor de gastvrijheid op deze unieke locatie midden in de binnenstad. Het decor en de sfeer waren fantastisch! Dit vraagt om méér." Nadat zij de uitblaasdag samen met de commandant van de Marinebasis Kapitein-ter-Zee Nieland om 9 uur 's morgens had geopend namen de vijf basisscholen het tegen elkaar op in verschillende takken van sport, zoals hardlopen, kogelstoten, boogschieten, vlotten bouwen, maar ook bijvoorbeeld streetdance en denksport.

Winnaar van de Uitblaastrofee werd de St. Aloysiusschool (groep 8b); de eerste prijs in de categorie Sportiviteit ging naar De Pool. Codrington: "Binnen en buiten sporten in de binnenstad is een belangrijk aandachtspunt. Motto van stadsdeel Centrum is 'Ruime voor kinderen'. Iedereen hoort erbij en moet kunnen meedoen, ook bij sport. Samen regelen we dat meer kinderen kunnen sporten en bewegen. Juist deze kinderen hadden een dag uitblazen verdiend, nu ze het basisonderwijs afronden en de spannende overstap maken naar het voortgezet onderwijs."

Pauline van de Marine
De kinderen vermaakten zich in ieder geval opperbest: de sfeer was ronduit uitgelaten. Helemaal leuk werd het toen 'Pauline van de Marine' werd herkend: het blonde meisje dat regelmatig te zien is in de spotjes op televisie van de marine. Dat werd dus handtekeningen uitdelen voor Pauline! En natuurlijk wilden alle kinderen met haar op de foto... Al met al een geweldige dag, die zeker voor herhaling vatbaar is!