Stadsdeel Amsterdam Centrum


Rommelboten uit de weg!

11 mei 2009

Binnen stadsdeel Centrum zorgt de Dienst Binnenwaterbeheer voor handhaving op het water. Anders dan in voorgaande jaren zijn de prioriteiten vastgesteld aan de hand van zaken die opvallen in de aanblik van de openbare ruimte en waarover veel klachten uit de buurt komen.

Met stip op 1 op de lijst van ergernissen: de zogenaamde 'rommelboten'; half gezonken vlotten met begroeiing of ernstig verwaarloosde pleziervaartuigen. De gemeente kan deze boten niet altijd zomaar weghalen. Alleen op grond van de Wrakkenwet (als ze zijn gezonken) of in het kader van het project 'verwaarloosde vaartuigen' (als ze overlast veroorzaken) is het mogelijk om rommelboten aan te pakken.

In 2009 worden eerst via bestaande middelen deze boten aangepakt, bijvoorbeeld door het wegslepen van boten die aan straatmeubilair zijn afgemeerd of die niet beschikken over een binnenhavengeld-sticker (hierover heeft u in de krant van 20 april al kunnen lezen). Het grootste deel van de rommelboten kan zo worden aangepakt. Na deze eerste stappen wordt bekeken hoe de situatie op het water is en worden vervolgstappen gezet.

Prioriteiten-top 5

De prioriteiten-top 5 van de handhaving op het water in 2009:
1. Rommelboten.

2. Overlast op het water.

3. Oneigenlijk gebruik van de kademuren.

4. Afwijken van toegestaan gebruik woonboten.
5. Illegaal ligplaats innemen met een woonboot.