GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks: Verplicht elektronicazaken om het verbruik van apparaten in Euro's te vermelden

Utrecht, 11 mei - GroenLinks wil dat Europa elektronicazaken verplicht het verbruik van apparaten in Euro's te vermelden. Als je nu een koelkast of een wasmachine wil kopen dan krijg je vaak alleen informatie over het vermogen van een apparaat (in watt) of het gemiddelde verbruik (in kilowattuur). Dat zegt de meeste consumenten weinig. Kandidaat-europarlementariër Bas Eickhout: "Energiebesparing is een blinde vlek in het Europese klimaatbeleid. Dat is ronduit dom. Juist door energie te besparen kunnen we een enorme milieuwinst boeken. We moeten consumenten aanmoedigen om energiezuinige apparaten aan te schaffen. De meeste consumenten kiezen met hun portemonnee."

Elektronicaketen BCC vermeldt de verbruiksgegevens al in harde Euro's. Met succes. Van de 10 procent zuinigste apparaten verkoopt het bedrijf naar schatting twee keer zoveel als wat normaal is in de markt. Dat betekent een stimulans voor de productie en ontwikkeling van energiezuinige producten. GroenLinks wil het vermelden van het verbruik in Euro's daarom in heel Europa verplicht stellen.

"Juist nu. Investeren en stimuleren van groene innovatie is het antwoord op de economische crisis. GroenLinks kiest voor groene investeringen. Onze voorstellen leveren de komende vijf jaar vijf miljoen nieuwe banen op. Het succesverhaal van BCC laat zien dat het werkt als je consumenten wijst op de financiële voordelen van energiebesparing.", aldus Eickhout.

Vorige week stemde een meerderheid van het Europarlement tegen voorstellen van de Europese Commissie, die zouden leiden tot een verwatering van de energielabels op televisies, koelkasten en vrieskisten. De Europese Commissie had voorgesteld om een onderverdeling te maken in de A-klasse, door onder andere een A-20%, A-40% en een A-60% klasse in te voeren.

Bas Eickhout: "Consumenten kennen de huidige A-G klasseverdeling en daar moeten we niet aan gaan morrelen. Wel is het zaak om de klassegrenzen van het energielabel flink aan te scherpen. Door slappe, verouderde eisen vallen ook vieze apparaten nu onder de A-klasse. Met een helder energielabel en informatie over de financiële voordelen van energiebesparing, kunnen we serieuze stappen zetten in de strijd tegen klimaatverandering."


---------------------