Gemeente Dirksland


Gemeenten verlenen bijstand aan zelfstandigen

Gemeenten hebben de mogelijkheid om bijstand te verlenen aan zelfstandigen op grond van het besluit bijstandsverlening zelfstandigen, kortweg de Bbz.

Deze regeling is bedoeld ter ondersteuning van zelfstandigen die tijdelijk in financiële problemen zijn gekomen of dreigen te komen en voor mensen die een bijstandsuitkering of een WW-uitkering ontvangen en die van plan zijn een eigen bedrijf te starten.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen zowel startende als gevestigde ondernemers een beroep doen op de Bbz-regeling. De regeling kent ook mogelijkheden voor zelfstandigen die hun bedrijf moeten beëindigen omdat het bedrijf niet meer levensvatbaar is. De volgende groepen kunnen gebruik maken van de regeling:

⢠Zelfstandigen met tijdelijke financiële problemen. ⢠Personen met een WW-uitkering die zich als zelfstandige willen gaan vestigen.
⢠Zelfstandigen van 55 jaar of ouder met een ontoereikend inkomen (van toepassing zijnde bijstandsnorm).
⢠Zelfstandigen die binnen 12 maanden het bedrijf willen gaan beëindigen.
⢠Zelfstandigen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn en een WAZ-uitkering hebben aangevraagd.
⢠Personen met een WWB-uitkering die zich willen voorbereiden op het zelfstandig ondernemerschap.

Alleen personen die werkzaam zijn als zelfstandige en die door de Belastingdienst als zelfstandige worden aangemerkt, kunnen een beroep doen op de regeling.

Mogelijkheden van bijstandsverlening
Een gevestigde zelfstandige kan door diverse oorzaken in financiële problemen komen. Het Bbz kent een aantal mogelijkheden voor het bieden van bijstandsverlening:

⢠Het verstrekken van een rentedragende lening (in 10 jaar terugbetalen).
⢠Borgtocht voor een lening bij een bank. De gemeente staat in dat geval garant voor een lening die door de bank wordt verstrekt. ⢠Een periodieke uitkering ter aanvulling van het eigen inkomen voor een periode van maximaal 1 jaar.
⢠Daarnaast kunnen zelfstandigen, die weliswaar voldoende inkomsten hebben om zich te redden, maar geen reserveringscapaciteit hebben voor noodzakelijke investeringen, éénmalig in aanmerking komen voor een bedrijfskapitaal.

Bedrijf starten
Het Bbz biedt tevens mogelijkheden voor mensen die een bedrijf willen starten. Zo kan bijstand worden verstrekt aan een beginnend zelfstandige voor de kosten van levensonderhoud en een bedrijfskapitaal. De bijstand voor het levensonderhoud wordt verstrekt in de vorm van een renteloze lening. Het bedrijfskapitaal kan worden verleend tot een bedrag van maximaal ⬠32.774,00 (bedrag geldt per 1 januari 2009) en wordt verstrekt in de vorm van een rentedragende lening of borgtocht.

Het is wel van belang dat het gaat om een levensvatbaar bedrijf. Dit betekent, dat na afloop van de bijstandsverlening, het inkomen toereikend moet zijn voor de voortzetting van het bedrijf of beroep en voor de kosten van bestaan. De gemeente laat de levensvatbaarheid onderzoeken door een onafhankelijke instantie (het IMK), waarbij wordt gekeken naar het commerciële bedrijfsbeleid en de marktmogelijkheden, de exploitatiebegroting, de aanvullende financiering en de schuldensituatie. Bij de aanvraag moet dan ook een ondernemersplan worden ingediend.

Voor meer informatie of voor het indienen van een aanvraag kunt u contact opnemen de afdeling Sociale Zaken van uw gemeente. Ook kunt u meer informatie vinden op de gemeentelijke websites.