Senternovem

08-05-2009 | Update PROVADA Green Forum: De prijs van duurzaam bouwen

Het inhoudelijke programma van PROVADA Green Forum krijgt steeds meer vorm. Op dinsdag 16 juni staat De prijs van duurzaam bouwen centraal. Een belangrijk thema hierbij is duurzaam inkopen in 2010. De rijksoverheid wil samen met medeoverheden de markt voor duurzame producten stimuleren door het goede voorbeeld te geven en zelf duurzame producten te kopen. Jaarlijks besteden het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen meer dan 40 miljard euro aan de inkoop van goederen, werken en diensten. Door als overheden duurzaam in te kopen, krijgt de markt voor duurzame producten een stevige impuls.

De overheden hebben zichzelf duidelijke doelen gesteld: de rijksoverheid wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. De gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015. Provincies en waterschappen hebben minimaal 50 procent in 2010 als doel gesteld en zijn in gesprek over verhoging.

Dubbel winst
Wat de overheid in 2010 gaat doen, duurzaamheid zwaar laten wegen bij aankoop -en huur, kunnen kopers en huurders van kantoren ook zelf goed aanpakken. Uit een recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers in zeven Europese landen waaronder Nederland, blijkt dat duurzaam inkopen geld bespaart. De levensduur van duurzame gebouwen is langer en daardoor dalen de totale kosten gemiddeld met maar liefst 10%. Materialen gaan langer mee en daarmee het gebouw. De daling van de CO2 -uitstoot met 70% is spectaculair te noemen.

Geen drempels
Duurzaam inkopen is dus voor iedereen aan te raden, die geen dief wil zijn van eigen portemonnee. De criteria die de overheid hanteert, zijn openbaar en één op één over te nemen. De vastgoedeigenaar die zichzelf niet buiten spel wil zetten, doet er wijs aan zijn panden langs de duurzame meetlat te leggen. En snel te handelen als de uitkomst tegenvalt. Bedenk daarbij dat er interessante regelingen - zoals de EIA zijn die duurzaam bouwen en renoveren fiscaal ondersteunen. Loop voor meer informatie binnen in het Kenniscafé van het PROVADA Green Forum.

Dr. Nils Kok (Assistent Professor in Real Estate Finance Universiteit Maastricht) - bekend van het onderzoek naar de waarde van duurzaam vastgoed in de VS - zal in zijn sessie duiden wat de gevolgen van duurzaam inkopen door de overheden zijn voor de vastgoedmarkt. Hierbij gaat hij ondermeer in op de volgende vragen:

* Welk deel van de bestaande kantorenvoorraad voldoet aan de criteria voor duurzaam inkopen?

* Wat doen grotere gemeenten?

* Hoe reageren de vastgoedbeleggers?

* Hoe reageren andere grote eindgebruikers naast de overheid?

Het volledige programma van het PROVADA Green Forum vindt u op www.senternovem.nl/provada