Senternovem

08-05-2009 | Convenanten uitgelicht: energiebesparing sociale huursector

Energiebesparing staat nog niet vaak bovenaan het prioriteitenlijstje van huurders. Daar moet verandering in komen met het convenant Energiebesparing Corporatiesector dat werd ondertekend door koepelorganisaties Aedes en de Woonbond en het Rijk. Daarin staan scherpe doelstellingen die zowel forse energiebesparing opleveren als een verlaging van de woonlasten voor huurders. SenterNovem ondersteunt bij de uitvoering van de gestelde ambities.

"De ambities zijn niet nieuw", vertelt Constan Custers van SenterNovem. "Ze vormen een uitbreiding op de bestaande doelstellingen van het convenant `Energiebesparing bestaande bouw' (Meer met Minder) en het Lenteakkoord."

Uniek aan de afspraken die de verenigingen van woningcorporaties (Aedes) en huurders (Woonbond) maakten, is dat fors wordt ingezet op samenwerking met bewoners. Samen moet het lukken, is de gedachte. In ruil voor de investering in energiebesparing krijgen bewoners een `woonlastenwaarborg'; de garantie dat de verlaging op de maandelijkse energiekosten groter is dan de huurverhoging. Ze houden uiteindelijk dus geld over.

Kaders
Aedes en de Woonbond gaan aan de slag met de concrete invulling van de afspraken. Als koepelorganisaties reiken zij de kaders aan voor lokale woningcorporaties en huurdersorganisaties. "Wij zijn er om daarbij te helpen", zegt Custers. "Er moeten instrumenten worden opgesteld en goede voorbeelden verzameld. Vervolgens is het nodig om die voorbeelden en opgedane kennis te verspreiden zodat vervolgprojecten daarvan kunnen profiteren."

Convenantafspraken
Goed voorbeeld doet volgen. De vervolgprojecten moeten er toe leiden dat 2,4 miljoen huishoudens - 35 procent van de totale Nederlandse woningvoorraad - voldoen aan de onderstaande convenantafspraken:
* 20% besparing op het gasverbruik in bestaande woningen in de komende 10 jaar;

* 25% verlaging van het energieverbruik per 1 januari 2011 voor nieuwbouw; 50% in 2015;

* energielabel B bij renovatie (of miniaal 2 labelstappen omhoog);
* een additionele energiebesparing van 24 PJ in de periode 2008-2020;

* verbetering van het binnenmilieu en het wooncomfort, onder meer door vervanging van afvoerloze geisers en open verbrandingstoestellen.

Inventariseren
Met de convenantafspraken ligt de lat hoog. Maar met de steun van de ministeries van VROM en WWI (Wonen, Wijken en Integratie) is het halen van de doelstellingen zeker niet onmogelijk. Custers: "Het is nu aan Aedes en de Woonbond om te inventariseren wat er nodig is om de doelstellingen te halen en in kaart te brengen met welke vragen de corporaties zitten. Het verschil in kennis kan sterk uiteenlopen. Om de kennisbehoefte in beeld te brengen bieden wij diverse hulpmiddelen aan zoals de Energiebesparingsverkenner. Dit is een scan die de energiebesparingskansen en het financiële voordeel in beeld brengt."

Faciliteren en motiveren
In juni organiseert Aedes een ledenbijeenkomst waar onder meer energiebesparing op de agenda staat. Doel is om de mogelijke hiaten in kennis en middelen helder te krijgen zodat daarna concrete stappen voor energiebesparing mogelijk zijn. SenterNovem draagt met verschillende workshops bij aan de bijeenkomst. Custers: "We faciliteren en motiveren waar mogelijk, dat is onze rol."