Waterschap Aa en Maas

Assendelft

Schotse Hooglanders grazen in Assendelft

Schotse Hooglanders grazen in Assendelft

Op zaterdag 9 mei zijn bij de meander Assendelft vijf Schotse Hooglanders losgelaten. "Zij gaan zich voeden met de vegetatie ter plekke en houden daarmee het gebied open", legt Ronald Goderie van de stichting Taurus uit. De stichting Taurus gaat de runderen uitzetten.

In mei 2008 is de meander Assendelft officieel opgeleverd. De meander Assendelft is de eerste fase van het project Dynamisch Beekdal.

Het Dynamisch Beekdal is een ambitieus plan van waterschap Aa en Maas, de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Sint-Michielsgestel en Bernheze. Doel van het plan is om van de Aa tussen Heeswijk-Dinther en 's-Hertogenbosch weer een beek met een natuurlijk karakter maken. Daarmee komt er niet alleen ruimte voor flora en fauna, maar worden ook problemen als wateroverlast en verdroging van het gebied tegengegaan. Goed voor mens én natuur dus.

Schotse Hooglanders
De komst van de vijf Schotse Hooglanders naar het gebied Assendelft past in de natuurontwikkeling, zoals het Waterschap, de Provincie en de gemeenten die voor ogen staat. "Door het gebied het gehele jaar te laten begrazen gaan we de meander Assendelft zo natuurlijk mogelijk beheren", zegt Jan Keijzers, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. "Schotse Hooglanders zijn daarvoor bij uitstek geschikt, omdat ze bijna alles eten en relatief vriendelijk zijn."

Goderie onderschrijft dat laatste. Schotse Hooglanders ogen weliswaar woest, maar zijn volgens Goderie het meest rustige runderras. Dat maakt ze daarom ook geschikt voor begrazing in gebieden waar ook wandelaars kunnen komen. Goderie: "Natuurlijk moeten daarbij wel de normale, algemene gedragsregels in acht worden genomen. Lijn honden aan en benader Schotse Hooglanders niet dichter dan 25 meter."

Namens de stichting Taurus zal Theo Danen, een melkveehouder in het gebied Assendelft, toezicht houden op de dieren.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Dynamisch Beekdal maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.

Fotobijschrift: Onder Toeziend oog van journalisten zetten wethouder J. van Doorn van de gemeente Sint-Michielsgestel en Dagelijks Bestuurslid J. Keijzers van waterschap Aa en Maas de Hooglanders uit.