Gemeente Enkhuizen

Schoon de zomer in!

De gemeente Enkhuizen is al enige jaren bezig om het onkruid op de (half)verhardingen op een duurzame, milieuvriendelijke manier te bestrijden. Deze manier van onkruidbestrijding op verhardingen wordt ook wel de DOB methode genoemd (Duurzaam Onkruid Beheer op verhardingen).
Onlangs is er met de eerste maaibeurt van dit seizoen begonnen.

Lastig traject
De onkruidbestrijding vindt plaats met het middel Glyfosaat (Round Up) dat met speciale machines op een uiterst spaarzame manier wordt toegepast. Deze machines spuiten, d.m.v. detectie, alleen op het onkruid zelf en niet op de verharding. Eén van de lastige beperkingen van de DOB methode is dat er niet nabij straatkolken, kades en walkanten gespoten mag worden, dit om te voorkomen dat het onkruidbestrijdingsmiddel in het oppervlaktewater terecht kan komen. Op de plaatsen waar niet gespoten mag worden zal het onkruid op een mechanische manier bestreden moeten worden.Deze zuinige toepassing van onkruidbestrijdingsmiddel wil niet zeggen dat het onkruid de vrije hand krijgt, in tegendeel, naast milieubewust wil de gemeente dat de openbare ruimte er ook netjes uitziet.

Helpt u mee?
Om de onkruidbestrijding binnen de gemeente Enkhuizen op een milieubewuste manier uit te kunnen voeren heeft de gemeente ook uw hulp nodig.
Er wordt regelmatig geconstateerd dat inwoners van Enkhuizen zelf de gifspuit ter hand nemen en op deze manier het onkruid op het trottoir voor hun woning te lijf gaan. Deze manier van zelfwerkzaamheid gaat natuurlijk wel ten koste gaat van het zorgvuldige onkruidbeheer op verhardingen dat de gemeente momenteel hanteert. Wij vragen uw begrip voor het gevoerde milieuvriendelijke beleid van de gemeente en verzoeken u om de verharding welke deel uit maakt van de openbare ruimte niet met onkruidbestrijdingsmiddelen te bespuiten zodat de afspoeling van het onkruidbestrijdingsmiddel naar het oppervlaktewater kan worden voorkomen!
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl