Tuinders kritisch over voorstel Gaswet

11/05/2009 14:39

Productschap Tuinbouw

Het toezicht op de prijsvorming van aardgas is onvoldoende en de gasmarkt is niet transparant. Energiebedrijven dienen hun overwinsten direct te verrekenen met de afnemers en er moeten betere afspraken komen bij de invoering van nieuwe regelgeving. Dit zijn de belangrijkste kritiekpunten van het tuinbouwbedrijfsleven op de wetswijziging van de Gaswet, die minister Van der Hoeven (EZ) onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dit blijkt uit een brief, die LTO Glaskracht Nederland en Productschap Tuinbouw (PT) hebben gestuurd naar de Vaste Commissie voor EZ van de Tweede Kamer. Zij stellen daarin ook, dat de glastuinbouw nog geen voordeel heeft gehad van de liberalisering van de gasmarkt. Sterker, de tuinders hebben alle zeilen moeten bijzetten om de nadelige gevolgen ervan zo beperkt mogelijk te houden. Hoewel de glastuinbouw hard op weg is om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, speelt aardgas in de komende jaren nog een belangrijke rol in de energievoorziening, geven PT en LTO aan in hun brief.

Toezicht verbeteren

LTO en PT vinden de voorstellen van de minister van EZ een stap in de goede richting, maar bepleiten op vier punten aanvullingen om de werking van de gasmarkt te verbeteren. Allereerst moet er een verscherpt toezicht komen op de prijsvorming van aardgas, zeker nu TTF (handelsplaats van aardgas in Nederland) definitief prijszetter lijkt te zijn geworden. Het aantal gasaanbieders is nog altijd beperkt en de markt is ondoorzichtig. LTO en PT pleiten in hun brief aan de Kamer voor een versteviging van het toezicht op de prijsvorming van aardgas door een helder toezichtskader voor de NMa in de wet te scheppen. Ook kan de NMa het nodige doen aan het vergroten van de transparantie van de gasmarkt door de marktmonitor te verbeteren en vaker te laten verschijnen.

Overwinsten direct verrekenen

Het is een verbetering in het wetsvoorstel dat de NMa Energiekamer ook de bevoegdheid krijgt om eenmalig aan het begin van een reguleringsperiode de nettarieven bij te stellen. Dan werken de overwinsten van de energieleveranciers minder lang door, zo schrijven PT en LTO. Wel vinden ze dat dit nog beter moet worden geregeld in de nieuwe wet door de Energiekamer van de NMa ook de bevoegdheid te geven om de al behaalde overwinsten te korten op de toegestane rendementen van de netbedrijven.

Inspraak marktpartijen bij investeringen

PT en LTO zijn bezorgd over de inspraak van marktpartijen bij investeringen in nieuwe infrastructuur van zogeheten nationaal belang. Nu kunnen marktpartijen via de NMa hun 'zienswijze' geven, maar in het wetsvoorstel is deze inspraakmogelijkheid onduidelijk. Hetzelfde geldt voor inspraak van marktpartijen bij de kwaliteit van de netten. LTO en PT vinden dat brancheorganisaties betrokken moeten worden bij de totstandkoming van zogeheten Kwaliteits- en Capaciteitsdocumenten.

Invoeren nieuwe regelgeving

De tuinbouworganisaties PT en LTO vragen in de brief verder aandacht voor een helder kader bij het invoeren van nieuwe regelgeving. Nu treden wetswijzigingen, codewijzingen en NMa-besluiten te pas en te onpas in werking. Daarbij wordt lang niet altijd rekening gehouden met de gevolgen (kosten), belangen en invoeringstijd voor de marktpartijen. LTO en PT vinden dat een heldere 'invoeringstoets' moet komen die er voor zorgt dat tuinders niet voor verrassingen komen te staan.