Leefbaar Rotterdam


maandag, mei 11, 2009

Verontrusting omtrent verbouwing stadhuis

Leefbaar Rotterdam is verontrust over de gang van zaken bij de verbouwing van het Stadhuis. De hoofdaannemer is failliet, onderaannemers dreigen niet betaald te worden en onduidelijk is wie er voor eventuele garantieclaims aansprakelijk is. Ook heeft de verbouwing naar verluid buitensporig veel geld gekost.

Van de hoofdaannemer, Hoogevest, is bekend dat deze in 2006 al in zwaar weer verkeerde. In 2007 werden meerdere filialen gesloten en veel mensen op straat gezet. De firma heeft veel rekeningen van onderaannemers en leveranciers nooit betaald, waardoor ook deze in moeilijkheden dreigen te raken. De gemeente heeft Hoogevest echter wel braaf betaald. Het faillissement van de aannemer werpt ook vragen op omtrent de afbouw en de afwikkeling van eventuele schadeclaims.

Leefbaar Rotterdam raadslid Dries Mosch vraagt zich nu af wanneer de verbouwing nu definitief klaar is en tegen welke kosten. Op voorhand lijkt de manier van begroten ook niet erg kostenbesparend gewerkt te hebben en dat de prijs per vierkante meter aanzienlijk in de papieren zal lopen, lijkt nu al vast te staan. Aanvankelijk werd de verbouwing begroot op ongeveer 12 miljoen euro.

Verder vraagt Mosch zich af wat de meerwaarde is van architectenbureaus die flinke rekeningen versturen en hoe de opdrachten aanbesteed zijn. Voor de transparantie zou het voortaan ook verstandiger zijn enkel met bureaus in zee te gaan die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Klik hier voor de Schriftelijke vragen.