Gemeente Noordwijkerhout

11/5/2009 - Bloemen voor redder in nood

Niels Guldemond heeft op vrijdag 8 mei 2009 uit handen van burgemeester Gerrit Goedhart een bos bloemen en een platenbon ontvangen. Hij kreeg de geschenken onder toeziend oog van brandweercommandant Henk van Luinen in de brandweerkazerne vanwege zijn heldendaad tijdens de brand van zaterdag 11 april 2009 aan de Kerkstraat 64 in Noordwijkerhout.

Op zaterdagmorgen 11 april 2009 stapt de 18 jarige Niels Guldemond ´s ochtends in alle vroegte op zijn scooter om naar zijn werk te gaan in Leiden. In de Kerkstraat hoort hij iemand om hulp roepen en hij ziet dat er bij een woning vlammen uit het keukenraam op de begaande grond slaan.

Niels zet direct zijn scooter aan de kant van de weg, maakt de overburen wakker en vraagt hen het alarmnummer 1-1-2 te bellen. Vervolgens overreed hij de man die op het balkon op de eerste verdieping stond om naar beneden te springen. Niels vangt de man op en vraagt of er nog meer mensen in het pand aanwezig zijn. Er blijkt nog een persoon binnen te zijn, die waarschijnlijk nog slaapt. Niels trapt daarop de voordeur in, gaat het brandende pand binnen en kijkt de gang in en in het trapgat. De man reageert gelukkig op het schreeuwen van Niels en loopt naar het raam. Nadat de man beseft wat er aan de hand is, wil hij terug de woning in om nog wat persoonlijke spullen te redden. Niels is ondertussen weer naar buiten gelopen en maakt de man kenbaar dat hij direct het pand via het raam moet verlaten. Niels vangt ook deze man op na zijn sprong van de eerste verdieping. Hierna worden de mannen door de buren verder opgevangen.

Snel daarna waren de hulpdiensten ter plaatse, die zich over de twee mannen en de brand ontfermden. De jonge held stapt na zijn inspanningen gewoon weer op zijn scooter om de weg naar zijn werk te vervolgen.