Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Werkzaamheden St. Plechelmusplein gestart

gepubliceerd op : 11-5-2009

Pastoor Reerink, wethouder Pieper en regioarcheoloog Oude Rengerink hebben vandaag samen de eerste werkzaamheden verricht aan het St. Plechelmusplein. Na een grondige voorbereidingsfase is het dan echt zover: de eerste schop is in de Kerkstraat de grond in gegaan. Het verleggen van de kabels en leidingen onder het plein is de eerste stap waarbij er daadwerkelijk gegraven wordt in het plein rond de Plechelmusbasiliek.

Het plein rond de Plechelmusbasiliek wordt de komende maanden opnieuw ingericht. Bij de graafwerkzaamheden die hiervoor verricht moeten worden op deze historisch gezien belangrijke plaats kunnen archeologische vondsten worden gedaan. Daarmee kan veel nieuwe informatie over de oudste geschiedenis en het ontstaan van Oldenzaal worden verkregen.

Archeologische betrokkenheid

Het St. Plechelmusplein ligt op een van de oudste historische locaties in Oost-Nederland; het ligt in het oudste kerkelijke centrum van Twente. In de bodem van het plein liggen waarschijnlijk ook de oudste sporen van Oldenzaal verborgen. Het is niet ondenkbaar dat de resten van de alleroudste voorganger van de Plechelmusbasiliek of andere gebouwen uit de 8e eeuw worden aangetroffen. Bovendien is het plein, dat binnen het speciale kerkelijke rechtsgebied - `de immuniteit' - lag, ook een begraafplaats geweest waar tot in de 19e eeuw burgers van Oldenzaal zijn begraven.
Mochten er menselijke overblijfselen worden gevonden dan zal hier uiterst respectvol mee worden omgegaan. De betrokken partijen bewaken de toegankelijkheid voor het publiek en de gemeente zorgt ervoor dat het gevondene weer wordt herbegraven.

Unieke kans op archeologisch onderzoek

Het gebied rond de St. Plechelmusbasiliek is voor de gemeente Oldenzaal een uitzonderlijk belangrijk stuk bodemarchief waarmee voorzichtig moet worden omgegaan. Bij voorkeur dient het bodemarchief niet te worden aangetast maar als het niet anders kan, zoals in dit geval, dan wordt het zo goed mogelijk onderzocht. Een kans op archeologisch onderzoek in dit belangrijkste deel van Oldenzaal zal zich na het opleveren van het nieuwe plein waarschijnlijk generaties lang niet meer voordoen.

Professionele onderzoekers werken samen met amateurs

Bij alle grondwerkzaamheden zijn professionele en gespecialiseerde archeologen van het gerenommeerde archeologische adviesbureau RAAP betrokken. Deze archeologen zullen tijdens de graafwerken letten op aanwezige archeologische vondsten, grondsporen en archeologische lagen. Deze worden allemaal zorgvuldig met de modernste middelen opgetekend, ingemeten en beschreven.
Het veldwerk wordt in nauwe samenwerking uitgevoerd met amateurarcheologen van de Archeologische Club Oldenzaal (ACO) en de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN), afdeling Twente. Leden van de ACO en de AWN helpen bij het speuren naar archeologische sporen, het vrijleggen van skeletten en andere archeologische objecten en bij de documentatie ervan.

Tentoonstelling voor publiek

De belangrijkste en mooiste vondsten worden tijdelijk tentoongesteld in de hal van het stadhuis, mits de conserveringsconditie van het vondstmateriaal dit toelaat. Gedurende de hele periode waarin archeologen bezig zijn, afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden en fasering ervan, wordt de bevolking van Oldenzaal via de gemeentelijke website steeds van de laatste stand van zaken op de hoogte gehouden. Er wordt naar gestreefd om ook de verrichtingen van de archeologen ter plekke zo toegankelijk mogelijk te houden voor alle belangstellenden. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de aard van de werkzaamheden.