ABVAKABO FNV

Wmo-kansen en risico's

Welzijnsorganisaties hebben de Wmo aangegrepen om hun dienstverlening aan te passen aan de veranderde vraag van burgers en gemeenten. Door de Wmo wordt er meer en zakelijker samengewerkt. Er heeft uitbreiding plaatsgevonden van Jeugd-en jongerenwerk, vrijwilligerscentrales, schoolmaatschappelijk werk en schuldhulpverlening. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de effecten van de Wmo voor de branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening. Sociale partners wijzen daarnaast op de risico's van aanbesteding en willen een beter opleidingsniveau van medewerkers.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de WMO positieve effecten heeft gehad op welzijnswerk:
54% van de organisaties verbreedt het aanbod
73% werkt meer en anders samen met ketenpartners 40% werkt meer prestatiegericht.
81% meldt dat de Wmo geleidt heeft tot organisatorische veranderingen 83% schoolt medewerkers bij in nieuwe werkmethodes en vraaggericht werken

Risico's

De sociale partners erkennen de positieve effecten van de Wmo, maar zijn bezorgd over het aanbesteden van welzijnswerk.

Het lukt gemeenten nog beperkt om heldere doelstellingen, resultaten en transparante procedures te formuleren. Opgebouwde infrastructuren vallen weg, samenwerkingsrelaties worden verstoord, er is sprake van kapitaalsvernietiging, verhoging van overhead en onrust onder personeel, terwijl er van aantoonbare kwaliteitsverbetering geen sprake is.

Goed opgeleid personeel is van belang voor kwaliteit van welzijnswerk en het behalen van Wmo-doelen, terwijl het steeds moeilijker wordt om gekwalificeerd personeel te vinden. Daarom moet het niveau van de opleidingen worden verbeterd en nascholing worden gestimuleerd. De sociale partners pleiten er dan ook voor het doorrekenen van scholingskosten in de prijsafspraken met gemeenten mee te nemen.

Het is verontrustend dat een kwart van de welzijnsorganisaties met name in de grote steden aangeeft dat tarieven en prijzen niet kostendekkend zijn. Sociale partners signaleren bij de Wmo het risico van te hoge verwachting van de civil society en mogelijke bezuinigingen op de professionele ondersteuning. Buurtvrijwilligers moeten daar waar nodig kunnen blijven rekenen op professionele ondersteuning van buurtwerkers.

Rapport

Deze punten komen naar voren in het onderzoek naar de effecten van de Wmo uitgevoerd door in opdracht van de sociale partners. Het rapport is vanaf 12 mei te downloaden of te bestellen bestellen via www.fcbwjk.nl
11-05-2009, Gemeenten, Jeugdzorg, Sociale werkvoorziening, Verpleeg-