Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kritiek Milquet op Vlaamse kinderbijslag is afgunstfederalisme (11/05/09)

CD&V-voorzitter Marianne Thyssen verheugde er zich gisteren nog op dat uit enquêtes zogezegd was gebleken dat de Franstaligen vandaag de dag open staan voor meer autonomie. Het non van de Franstaligen de voorbije twee jaar zou plots een oui worden, hoopte Thyssen. N-VA-voorzitter Bart De Wever roept Thyssen en de CD&V op om te stoppen met de Vlamingen een rad voor de ogen te draaien. De afwijzende reactie van cdH-voorzitter Joëlle Milquet, tevens vice-premier in de regering Van Rompuy, op de steun van Thyssen aan het N-VA-voorstel voor een aanvullende Vlaamse kinderbijslag, spreekt immers boekdelen. Milquet zegt al sinds juni 2007 non op federaal niveau: nu eigent ze zich zelfs het recht toe om ook nog eens non te zeggen op Vlaams niveau, waar ze niets mee te maken heeft.

Bart De Wever: Vlaanderen is bevoegd voor het gezinsbeleid: we mogen dus perfect bovenop de federale kinderbijslag een aanvullende Vlaamse premie geven om onze gezinnen extra te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Mogen we nu al niet meer zélf beslissen wat we met onze eigen centen doen? Dit is een onvoorstelbare vorm van afgunstfederalisme! Milquet gunt de Vlaamse gezinnen geen extra premie, ook niet als dat met ons eigen belastinggeld gefinancierd wordt.

Bart De Wever roept CD&V op om te stoppen met allerlei communautaire beloftes, want ze is daarin totaal ongeloofwaardig. Als we zelfs onze eigen bevoegdheden al niet naar believen mogen invullen, welk antwoord mogen we dan verwachten op onze vraag naar nieuwe bevoegdheden? En toch blijft CD&V in de federale regering zitten, ook al is die al maanden vleugellam. Zolang als CD&V het non van haar eigen zusterpartij blijft aanvaarden en in een federale regering blijft zitten die niets doet, zal er ook niets aan dat non veranderen.

De N-VA roept de Vlaamse partijen bovendien op om resoluut de Vlaamse kaart te trekken en behalve een aanvullende Vlaamse kinderbijslag ook een Vlaamse hospitalisatieverzekering op te starten. De privé-verzekeringen worden immers alsmaar duurder, o.a. door de gigantische ereloon- en kamersupplementen in Brusselse en Waalse ziekenhuizen.

Bart De Wever: De misbruiken zijn het grootst aan Franstalige kant, maar de premies gaan wel voor iedereen de hoogte in, ook voor de Vlamingen. Dat is sociaal onaanvaardbaar. De N-VA wil daarom een Vlaamse hospitalisatieverzekering oprichten, dat alle medische kosten dekt tot en met een tweepersoonskamer. We willen dat doen in samenwerking met de privésector. Zo wordt dit voor alle Vlamingen veel goedkoper en zijn we niet langer het slachtoffer van de misbruiken in sommige delen van dit land.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be