Gemeente Nijmegen



Evenwichtiger verdeling van parkeervergunningen

11/05/2009

Een evenwichtiger verdeling van de beschikbare parkeervergunningen tussen bewoners en bedrijven. Met dat doel schoont de gemeente Nijmegen de komende maanden het bestand aan uitgegeven parkeervergunningen op. Vergunninghouders krijgen de komende weken een brief waarin de nieuwe spelregels worden uitgelegd. Die nieuwe spelregels zorgen er onder andere voor dat centrumbewoners die nu nog op de wachtlijst staan voor een parkeervergunning sneller een 1e bewonersvergunning kunnen krijgen.

Per 1 oktober 2009 moeten alle parkeervergunningen voldoen aan regelgeving zoals die in oktober 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld. Daarmee komt een einde aan een 2 jaar durende overgangsperiode. Dit betekent dat:


1. alle 2e bewonersvergunningen in het centrum (circa 120) worden beëindigd;

2. alle bedrijfsvergunningen afgegeven aan bedrijven, gevestigd buiten het gereguleerde gebied (waar betaald parkeren geldt) worden beëindigd (het gaat hierbij om 177 vergunningen);


3. circa 750 bedrijven of instellingen binnen het gereguleerde gebied die voor 1 oktober 2007 een of meerdere bedrijfsvergunningen hebben ontvangen moeten deze opnieuw aanvragen. De aanvraag wordt vervolgens getoetst aan de per 1 oktober 2007 geldende spelregels. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal werknemers en de beschikbaarheid van parkeerplaatsen op eigen terrein.

Uitgangspunt van het nieuwe parkeerbeleid is de opvatting dat parkeervergunningen bedoeld zijn voor bewoners, bedrijven en instellingen die wonen of werkzaam zijn in een gebied waar sprake is van betaald parkeren. Bovendien is er een steeds grotere behoefte om te komen tot objectieve en eenvoudige criteria bij de uitgifte van vergunningen. De nieuwe spelregels maken ook een einde aan de dreigende wildgroei van vergunningverlening aan met name tijdelijke werknemers van bedrijven. De gevolgen van de nieuwe spelregels zullen zijn dat centrumbewoners die nu nog op de wachtlijst staan voor een 1e bewonersvergunning (175 huishoudens) sneller zo'n vergunning kunnen krijgen.

Bureau Vergunningen van de gemeente Nijmegen informeert de komende twee maanden alle vergunninghouders voor wie de nieuwe spelregels (mogelijk) consequenties hebben. Houders van een 2e bewonersvergunning in het centrum worden ook gewezen op een mogelijk alternatief voor een 2e auto: deelauto's. In Nijmegen worden deze aangeboden door de bedrijven Friendly Car en Greenwheels. Bedrijven die gevestigd zijn buiten het gebied waar betaald parkeren geldt, worden op de hoogte gebracht van het gegeven dat dat zij niet meer in aanmerking komen voor een vergunning. Zij worden ook gewezen op de mogelijkheid om voortaan gebruik te maken van meerdagenkaarten en GSM-parkeren.

Bewoners die alleen een 1e bewonersvergunning hebben hoeven niets te doen en ontvangen dus ook geen brief. Hun parkeervergunning blijft gewoon geldig.

Meer informatie over de toepassing van de nieuwe parkeerregels is te raadplegen op www. nijmegen.nl (Wonen&Leven en dan Verkeer&Vervoer) en de Digitale Balie (Verkeer&Vervoer).