Gemeente Enschede

Enschedese straten winnen een Klimaatstraatfeest

De winnaars van het Klimaatstraatfeest zijn bekend. In Enschede zijn 5 straten in de prijzen gevallen. De Belgiëlaan, de Boekweitstraat , de Wicher Nijkampstraat, de Ahuislanden en de Hinnemanskamp winnen een goedgevulde barbecue met feestelijke aankleding voor een gezellig straatfeest.
In Enschede deden 35 straten mee aan het Klimaatstraatfeest, een landelijk opgezette wedstrijd waarbij het er om gaat welke straat in Nederland het meeste doet om bewuster met energieverbruik om te gaan. De deelnemende bewoners van de Enschedese straten hebben actie gevoerd voor het klimaat door energie te besparen in het eigen huis, de eigen straat, de eigen wijk en de eigen gemeente.

Duurzaamheid in Enschede
De gemeente Enschede riep als onderdeel van haar duurzaamheidcampagne `Doe groen, dat scheelt' haar inwoners op om met de hele straat mee te doen aan deze energiebesparingwedstrijd. De gemeente doet zelf al heel veel op dit gebied. Zo is het energieverbruik van de openbare verlichting de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. De klimaatverandering vraagt om actie van iedereen. Dat kan door energie te besparen en door te kiezen voor duurzame energie. Wethouder Van der Zee: "Het klimaatstraatfeest laat zien dat dit op een leuke manier door bewoners gezamenlijk kan worden opgepakt."

Klimaatstraatfeest
De opdracht was om met zoveel mogelijk buren aan de slag te gaan om energie en geld te besparen. Hoe groter de kring van deelnemers en hoe meer energie werd bespaard, hoe meer punten de straat kon bemachtigen. De vijfhonderd straten met landelijk de meeste klimaatpunten krijgen nu allemaal een klimaatstraatfeest cadeau. Wethouder Van der Zee feliciteert de winnaars; "Zij hebben het echt verdiend. Maar ook de dertig Enschedese straten die niet in de prijzen zijn gevallen verdienen een compliment, want ook daar is flink bespaard." Van der Zee hoopt dat het enthousiasme van de deelnemers navolging krijgt. "De actie heeft een goede basis gelegd voor verdere besparingen. Onder meer met ons energiearrangement, de energieboxen en met goede voorlichting willen we de komende tijd Enschede nog energiezuiniger maken."

Kijk voor meer informatie over het Klimaatstraatfeest op: www.klimaatstraatfeest.nl of op www.doegroendatscheelt.nl, de Enschedese site over duurzaamheid.

Geplaatst: 11 mei 2009.

11 mei 2009