Senternovem

11-05-2009 | Computermodel maakt energietransitie inzichtelijk

Eind april lanceerde de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, officieel het energietransitiemodel. Het model, dat werd ontwikkeld door consultancybureau Quintel, is een computerprogramma dat toekomstscenario's berekent. Het programma laat, op basis van waardevrije informatie, de consequenties zien van bepaalde keuzes op het gebied van de energiehuishouding.

(On)bewuste aannames
Momenteel woedt er een maatschappelijke discussie omtrent een ogenschijnlijk onvermijdelijke energieomschakeling, die zal plaatsvinden in de komende decennia. De vele bewuste en onbewuste aannames over onze toekomst bemoeilijken echter een gestructureerd publiek debat. Terwijl een gedegen debat noodzakelijk is voor het creëren van een breed draagvlak voor doortastende besluitvorming.

Eigen visie op de toekomst
Het energietransitiemodel wil een oplossing bieden. Het model maakt volgens Quintel enkel en alleen gebruik van feitelijke gegevens, zoals de huidige olieprijs of de energetische waarde van een ton steenkolen. Deze gegevens zijn gevalideerd door experts uit het veld. Om het draagvlak voor het model te vergroten wil Quintel graag samenwerken met de verschillende platforms van EnergieTransitie. Die zullen het model onder de loep nemen en zo nodig met voorstellen voor aanpassing komen.

Consequenties
De gebruiker van het model geeft zijn eigen visie op de toekomst door de belangrijkste onzekerheden zelf in te voeren. Niemand weet immers hoe hoog de olieprijs zal zijn over veertig jaar, hoeveel auto's er zullen rijden op elektriciteit, of hoeveel procent van de emissierechten vrij verkrijgbaar zijn. Momenteel komt 98% van onze energie van fossiele brandstoffen. De 'nieuwe' energiebronnen die van belang zijn voor de energietransitie omvatten een scala aan duurzame alternatieven. Windenergie, zonne-energie, waterkrachtenergie en biomassa zijn veelgenoemde kandidaten. Het computerprogramma dwingt de gebruiker om na te denken over welke investering in welke duurzame bron het beste is voor de toekomst.

Gestructureerd debat
Met het model hoopt Quintel - dat samenwerkte met Delta, Eneco, Enexis, Essent, GasTerra, Logica, Shell en de Gemeente Amsterdam - een gestructureerd debat mogelijk te maken. Het energietransitiemodel moet een referentiekader worden, dat als standaard kan dienen in de Tweede Kamer, op ministeries, binnen bedrijven, op universiteiten en zelfs op middelbare scholen. Het belangrijkste doel van het programma is dat onderlinge afhankelijkheden en onvermoede relaties inzichtelijk worden. Om een brede verspreiding van kennis over dit thema mogelijk te maken is het programma gratis te downloaden via de site www.energietransitiemodel.nl.