Senternovem

11-05-2009 | De Kas als Energiebron

De glastuinbouw heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Er wordt dan ook al jaren in verschillende projecten gewerkt aan zowel het besparen van energie als het produceren ervan. Eén van platforms voor energietransitie is `Kas als Energiebron'; een programma om innovatie in de glastuinbouw een plaats in de praktijk te geven. Die plaats is het Innovatie- en Democentrum (IDC) van Wageningen UR in Bleiswijk geworden en werd half april geopend door de minister van LNV, Gerda Verburg.

Voor 2020 heeft de glastuinbouw een aantal doelstellingen opgesteld: klimaatneutrale (nieuwbouw)kassen, 48% minder CO2-uitstoot, sterk verminderd gebruik van fossiele energie én leverancier van duurzame warmte en energie. Om aan die laatste doelstelling te voldoen wordt al een aantal jaren gewerkt aan innovatieve technieken. `Kas als Energiebron' - dat in 2005 startte - schreef een wedstrijd uit en dat leverde 42 inzendingen op. Tien daarvan werden geselecteerd en verder uitgewerkt tot een concreet ontwerp. Uiteindelijk zijn daar drie `winnaars' uit gekozen - `FowDeck', `Zonwind' en `Sunergie' - die de kans kregen om hun idee te verwezenlijken in een `proefkas'.

`Proof of principle'
"Het IDC biedt de mogelijkheid om ideeën in de praktijk te brengen, een `proof of principle'", zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht en van de Stuurgroep Kas als Energiebron. "De geselecteerde concepten benaderen het idee van de kas als energiebron op drie verschillende manieren. De overeenkomst is dat ze alle drie ongeveer 500 woningen van warmte kunnen voorzien per hectare aan kas. Ze zijn niet alleen klimaatneutraal, maar leveren zelfs energie op!"

Kasdek
De concepten maken gebruik van de kas als zonnecollector, zij het op drie verschillende manieren. In de `FowDeck-kas' stroomt er water door het kasdek dat door de zon tot ongeveer 60 graden wordt verwarmd. Het water wordt vervolgens ondergronds opgeslagen om in de winter te voorzien in de warmtevraag.

Lamellenscherm
Deze opslagtechniek vormt ook de basis voor de `Zonwind-kas'. Alleen wordt daar het water verwarmd in kleine metalen buisjes in een lamellenscherm. Het warme water wordt direct onder de kas opgeslagen in sterk geïsoleerde bassins. "Deze manier van ondergrondse warmte-opslag is nieuw in de glastuinbouw", vertelt Van Ruiten. "Het lamellensysteem is met name geschikt voor potplant-kassen die minder licht nodig hebben. Door de lamellen wordt een deel van het licht - en daarmee de warmte - namelijk afgevangen."

Warmtewisselaars
De derde innovatie is de `Sunergie-kas'. Een bijzonder lichte kas waarin de temperatuur van de lucht hoger is dan voor de planten noodzakelijk is. In plaats van een raam open te zetten als het te warm is, wordt de warmte aan de lucht in de kas onttrokken met warmtewisselaars. De warmte wordt opgeslagen in aquifers en er in de winter weer uitgehaald met gebruik van een warmtepomp. Van Ruiten: "Een warmtepomp gebruikt natuurlijk elektriciteit, maar overall levert de kas energie op.

Transitiepaden
Het programma `Kas als Energiebron' richt zich in totaal op 7 `transitiepaden' om aan de gestelde doelstellingen voor 2020 te voldoen. Deze paden zijn zonne-energie, aardwarmte, licht, biobrandstoffen, teeltstrategieën en energiearme rassen, duurzame elektriciteit en duurzame CO2. Om de ambities waar te maken werken Productschap Tuinbouw, LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van LNV samen aan onderzoek, praktijkprojecten met ondernemers en technische innovaties. Ook voorzien zij in financiële en organisatorische steun.