Senternovem

11-05-2009 | PeGO-werkgroep Bedrijventerreinen van start

"Enorm energiebesparingspotentieel"

Na het programma `Meer met Minder' op de rit te hebben gezet, richt PeGO haar pijlen nu ook op bedrijventerreinen. Om op dit gebied energiebesparing in gang te zetten, is in februari een werkgroep gestart met Teun Bokhoven als voorzitter. Via pilots en de bundeling van kennis, ervaringen en methodieken moet er volgend jaar een plan van aanpak liggen.

Bokhoven: "Overal zie je bedrijventerreinen zwaar verrommelen. Daar ligt een enorm energiebesparingspotentieel. Maar tot nu toe is het erg moeilijk gebleken die potentie te benutten. Iedereen worstelt met de vraag hoe je dat nu moet oppakken."

Bundelen van kennis en ervaringen
De nieuwe werkgroep wil verandering brengen in de situatie waarin je door de bomen het bos niet meer ziet, zegt Bokhoven. "Niet door opnieuw het wiel uit te vinden. Dat willen we absoluut niet. Er zijn al heel veel methodieken en instrumenten om op bedrijventerreinen met energie aan de slag te gaan. Als zeer breed samengestelde werkgroep richten we ons op het inbrengen en bundelen van kennis, ervaringen en methodieken. Dat doen we via pilots. Zo komen we eind 2010 tot een aanpak waarmee bedrijventerreinen aan de slag kunnen."

Energiestromen op elkaar afstemmen
Energie is voor veel bedrijven een marginale factor. Door onderlinge samenwerking kan het juist een belangrijke factor worden. Bijvoorbeeld via parkmanagement, dat zorgt voor afvalinzameling, beveiliging, maar zeker ook energiebesparing. "Energie besparen kan op verschillende manieren ", vertelt Bokhoven. "Een `lichte' aanpak is bijvoorbeeld gericht op het energiezuiniger maken van de gebouwen op het terrein. Maar je kunt natuurlijk veel verder gaan en alle energiestromen op elkaar afstemmen. Op een bedrijventerrein in Limburg is bijvoorbeeld een onderneming gevestigd die heel veel warmte produceert. Daar wordt nu gekeken of het mogelijk is de restwarmte te benutten in de omliggende bedrijven."