Senternovem

11-05-2009 | Technopark interessant voor Procesintensificatie

De weg van de tekentafel naar toepassing in het veld is een lange, zeker bij ideeën over het energiezuiniger maken van bedrijfsprocessen. In het Rotterdamse Technopark zullen energie-efficiency maatregelen uitgebreid gedemonstreerd en getest worden voordat bedrijven ze zelf in hun bedrijfsvoering opnemen.

Hans de Wit is hoogleraar corrosietechnologie aan de TU Delft, kwartiermaker Procesintensificatie en lid van het Platform Ketenefficiency. Hij is gemakkelijk enthousiast te krijgen over de plannen met Technopark, en zou er graag aan de slag willen. Maar, zo tekent hij meteen aan: "Ik heb niet alles te willen. De financiering die nodig is voor de speciale programmalijn voor piloting en demonstratie is nog niet rond. Ik heb nu nog nul komma nul wat ik daar kan inbrengen."

Begint te lopen
Onlangs heeft De Wit wel de financiering voor de eerste tranche van de Roadmap Procesintensificatie rondgekregen. "Dat betekent dat we de eerste vier programmalijnen binnenkort gaan opzetten. We mikken op zeven projecten van ongeveer 2 miljoen euro per stuk, die gaan uitmonden in pilots. Daarnaast moet er later een speciale programmalijn komen voor piloting en demonstratie, waarvoor het geld er momenteel nog niet is."

Eenvoudiger
De Wit is zeer te spreken over het initiatief van Technopark. "Het grote voordeel van Technopark ten opzichte van andere `sites' waar je kan piloten op het gebied van procesintensificatie is dat het veel gemakkelijker is om vergunningen te regelen. Dat komt omdat Technopark een koepelvergunning heeft, waarbinnen je gemakkelijker pilots en demo-trajecten kunt opzetten. Andere locaties - zoals bij kennisinstellingen of andere bedrijven - hebben bijna altijd een bezwaar. Beheerders verzetten zich bijvoorbeeld tegen bepaalde activiteiten op hun terrein. Of de veiligheid van omwonenden is in het geding. Daarbij kan ook de vertrouwelijkheid van informatie soms een belemmerende rol spelen. Die bezwaren heeft Technopark veel minder. Het kan dus zomaar blijken dat we op termijn nog meer met elkaar gaan samenwerken dan we nu kunnen overzien.

Verwachting
Hij had diverse gesprekken met de initiatiefnemers, aldus De Wit: "Op dit moment is de status dat ik het Technopark graag wil ondersteunen, zeker met woord en mogelijk later ook met daad. En we zullen - tegen de tijd dat we een project bij Technopark onderbrengen - daarvoor ook de financiering hebben geregeld."