Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kennisoverdracht voor herstel van tropisch veen in Indonesië

11 mei 2009

Onderdeel: Alterra

Het Wereld Natuurfonds Indonesië is dit jaar gestart met het herstel van een deel van een groot veenbos gebied in Kalimantan. Alterra levert de benodigde bodemkundige en hydrologische expertise. In het gebied bevinden zich veel drainagekanalen, die zijn aangelegd voor illegale houtkap. Om dit veenherstelproject te laten slagen is consensus met de bevolking noodzakelijk. Het Wereld Natuurfonds Indonesië heeft daarom overleg opgestart met de lokale bevolking om te bewerkstelligen dat de kanalen dicht blijven. In ruil daarvoor blijven een aantal vaarroutes voor de bevolking open en ook de visgebieden blijven voor hen beschikbaar.

Alterra-onderzoeker Henk Wösten (bodemfysicus met een enorme onderzoekservaring in Indonesië) heeft ter plaatse intensieve workshops gegeven om zijn kennis van de bodemkundige en hydrologische aanpak over te dragen, zodat deze in de toekomst ook in andere veenherstelprojecten in Indonesië toepasbaar is. Het gebied in Kalimantan dient daarbij als voorbeeld.

Masterstudent
Wösten begeleidt ook Ben de Vries, student van de Wageningse Masteropleiding International Land and Water Management. In het kader van zijn specialisatie âLand Degradation and Developmentâ ontwikkelt en documenteert hij de operationele aanpak van het project. Daarvoor verblijft hij vier maanden in het gebied. Onderdeel van zijn opdracht is het voorbereiden van de plaatsing van dammen. Dat doet hij door met gebruik van bodemkundige-hydrologische modellen uit te rekenen wat daarvoor de meest geschikte plaatsen zijn.

Veengebieden als reservoir
Ingebruikname van stukken veen was altijd relatief eenvoudig, aangezien de Indonesische overheid eigenaar van het land was en vrij gemakkelijk toestemming verleende om de grond in te zetten voor landbouw. Bovendien was het lucratiever om nieuw land in gebruik te nemen dan oude grond opnieuw te gebruiken. Tegenwoordig wordt echter de waarde van veengebieden als reservoir van water, biodiversiteit en koolstof beter erkend. Omdat de productie per hectare nog relatief laag is, kan moderne landbouw deze naar schatting tot een factor drie verhogen. Dat vermindert de noodzaak om steeds nieuw land in productie te nemen.

Systemen als REDD (het mechanisme dat de toepassing van gronden als koolstofopslag waardeert met een vergoeding per hectare) zorgen ervoor dat overheden in toenemende mate de waarde erkennen van veengronden als medium om inkomsten te genereren uit andere bronnen dan uit landbouwkundige productie. Ook het gebied waar dit herstelproject plaatsvindt was al eerder aangewezen als opslaggebied voor koolstof.

Broeikaseffect
Koolstofopslag in veen helpt de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen en daarmee het broeikaseffect te verlagen. Goed veenbos is hiervoor het meest geschikte ecosysteem. De huidige oxidaties en branden van het Indonesische veen zorgen voor 8% van de werelwijde CO2-emissies. Per euro geïnvesteerd kapitaal is het beschermen van veengronden één van de meest rendabele maatregelen in de strijd tegen het broeikaseffect.

Internationale veenexpertise
Dat Alterra gevraagd is om bodemkundige en hydrologische expertise bij te dragen, komt door een succesvolle samenwerking in eerdere EU-projecten (Strapeat, Restorpeat, Carbopeat). Daarin werd de academische kennis ontwikkeld die nu in Kalimantan geïmplementeerd wordt.

Â

Contact
Meer informatie
Henk Wösten
0317 486478
Henk.Wosten@wur.nl

Ben de Vries
benjamin.devries@wur.nl

Meer persinformatie
Francine Loos
0317 481918
francine.loos@wur.nl