Gemeente Nijmegen

Leerlingen leren alles over lucht

11/05/2009

Hoe gezond is het voor leerlingen om te fietsen op de Graafseweg? Mogen brommers nog wel het centrum in, of moeten we allemaal een elektroscooter aanschaffen? Wat doet de gemeente Nijmegen om onze gezondheid te beschermen tegen luchtvervuiling? Leerlingen van 4 havo en 5 vwo kunnen hier binnenkort antwoord op geven. Scholen in Nijmegen en omgeving kunnen zich nu aanmelden voor een gratis lespakket `Schone lucht Nijmegen'.

Met het lespakket `Schone Lucht Nijmegen' gaan leerlingen in de bovenbouw aan de slag met vragen als `Hoe schoon is de lucht in de omgeving van de school? En wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit te verbeteren?'

Het lespakket is ontwikkeld door SOM onderwijs- en milieuprojecten uit Nijmegen en wordt gratis aangeboden aan scholen in Nijmegen en omgeving door de gemeente Nijmegen. De gemeente verricht voorafgaand aan de lessen luchtmetingen bij de scholen. Om deze goed in te plannen kunnen scholen zich vanaf nu aanmelden.

Het lespakket voor 4 HAVO en/of 5 VWO omvat vijf basislessen met bijbehorende huiswerkopdrachten. Verder zijn er keuzelessen waaronder een gastles door de gemeente Nijmegen. De basisstof van Schone Lucht Nijmegen sluit aan bij diverse vakken, met name aardrijkskunde, natuurkunde, biologie en scheikunde. Het lesmateriaal kan gebruikt worden als onderwerp voor een profielwerkstuk. Ook kan het ingezet worden bij een project over klimaat en klimaatverandering.

De gemeente Nijmegen wil jongeren bewustmaken van én betrekken bij de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving. SOM onderwijs- en milieuprojecten stimuleert actief leren in de eigen omgeving.

Voor meer klimaatprojecten: www.onsgroenehert.nl