Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 11 mei 2009

Tot 100% subsidie mogelijk
Iedereen kan zeldzame planten en dieren beschermen

De provincie Noord-Holland subsidieert kleinschalige beschermingsmaatregelen voor dertig bedreigde soorten planten en dieren van Noord-Holland. Deze regeling is een onderdeel van het Investeringsbudget Landelijk Gebied en is bedoeld voor particulieren, gemeenten, waterschappen, vrijwilligersgroepen en natuurorganisaties. Particulieren kunnen zelfs 100% subsidie krijgen. Met relatief kleinschalige maatregelen kan men zeldzame soorten helpen.

Meestal gaat het om aanleg van voedsel-, voortplantings-, of schuilplaatsen. Voorbeelden hiervan zijn het ophangen van nestkasten voor steenuil en kerkuil, aanbieden van nestgelegenheid voor boerenzwaluw, aanleggen van broeihopen voor de ringslang, aanleg van plasdrasoevers voor de noordse woelmuis en verbeteren van de waterkwaliteit voor bittervoorn.

Vaak profiteren meerdere soorten van een maatregel zoals het verbeteren van de waterkwaliteit: dit is niet alleen goed voor de bittervoorn maar ook voor gewone dotterbloem, groene glazenmaker, watersnip en ijsvogel.

Op www.noord-holland.nl (subsidieloket) en op www.landschapnoordholland.nl/subsidiesoortenbeheer.php is een prachtig rapport te downloaden over de dertig soorten waarvoor subsidie mogelijk is. U vindt hierin mooie plaatjes en een schat aan informatie over de verspreiding, bedreigingen, trends en wat u kunt doen. Op deze websites kunt u terecht voor alle informatie, de regelgeving en voor het downloaden van het aanvraag formulier.

Waarschijnlijk is dit het laatste jaar dat subsidie voor soortbeschermingsmaatregelen in deze vorm wordt verstrekt. Een goed moment om uw sluimerende plannen nu tot uitvoering te brengen. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, wees er dus snel bij en stuur uw aanvraag naar de provincie Noord-Holland. Voor vragen over de subsidie en de procedure kunt u contact opnemen met de provincie via tel. 0800-9986734 (gratis). Heeft u advies nodig bij het maken van de aanvraag, of wilt u andere informatie over de regeling, Landschap Noord-Holland helpt u graag verder. Contactpersoon, Jeanine Hamers tel: 088-0064444.

Noot voor de redacite/