Gemeente Medemblik

51631 / 59600 51631

Nieuws

Veel belangstelling open dag dijkversterking

De op zaterdag 9 mei gehouden open dag dijkversterking Enkhuizen-Hoorn heeft dit project van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Ingenieursbureau Arcadis en stuk dichter naar de burgers gebracht. Gedurende de gehele dag lieten vele honderden nieuwsgierigen - opgedeeld in groepen van 20 mensen - zich maar al te graag voorlichten over de gang van zaken door vakspecialisten van beide organisaties. De open dag bleek een zeer succesvol initiatief en in de toekomst voor herhaling vatbaar.

Sinds 2008 wordt er aan de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn gewerkt. Bijna 14 kilometer van de tweeëntwintig kilometer dijk wordt hierbij onder handen genomen. De aanpak van deze dijk is niet alleen nodig om de dijk te verhogen, maar ook om hem te versterken. Hierbij houdt het Hoogheemraadschap zoveel mogelijk rekening met natuur, landschap en de bewoners rondom de dijk.

Veel informatie
Veel informatie was er zaterdag te vinden bij een expositie die werd gehouden in de kerk van Oosterleek. In dit pittoreske gebouw stonden panelen met heldere informatie opgesteld en kon men via tv-schermen filmpjes bekijken waarom de werkzaamheden nodig zijn. Naast informatie in beeldvorm konden bezoekers ook deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding. Hiervoor hadden het hoogheemraadschap en Arcadis specialisten vrijgemaakt die op alle vragen een passend antwoord wisten te geven.

Begrip voor werk hoogheemraadschap
Na afloop konden bezoekers een vragenlijst van het hoogheemraadschap invullen. Het viel hierbij op dat veel mensen nu veel meer begrip voor het werk van het hoogheemraad-schap hebben gekregen en er de noodzaak ook van inzien. "Wat een enorm werk dat men hier verzet" of "Ik had geen idee dat dit hier allemaal gaande was." Voor anderen was het bezoek op een andere manier verhelderend. "Tjonge, nu weet ik wat voor werk mijn vader vroeger heeft gedaan", schreef een bezoeker op het enquêteformulier.

Het waren niet alleen West-Friezen, de directe buren, die kwamen kijken. Verscheidene bezoekers kwamen van elders uit de provincie. Niet in de laatste plaats omdat ze achter dijken wonen die ook de komende jaren op het juiste veiligheidsniveau worden gebracht.