ABVAKABO FNV

Zweden in Amsterdam

Een avondje uit eten met Zweden in Amsterdam. Dat maak je niet alle dagen mee.

De energiewereld is in beweging. Dezer weken spant het erom of de publieke aandelen in Essent wel of niet aan het Duitse RWE worden verkocht. Maar dat is niet de enige beweging. Zo verkrijgt naar alle waarschijnlijkheid het Zweedse energiebedrijf Vattenfall zeggenschap over Nuon over Nuon. Alle reden voor mijn collega's Ruud Cornelisse en Oskar van Rijswijk, onze bestuurders in de energiesector, om via onze Europese federatie EPSU contacten te leggen met hun directe vakbondscollega's over de grens. Woensdag vlogen Zweden voor een werkbezoek naar Nederland.

Dit was niet het eerste contact. Toen bekend werd dat Vattenfall aandelen in Nuon wil kopen, was er bijvoorbeeld ook al een contact met Lars Josefsson, de hoogste baas van dit Zweedese bedrijf. Zo kon het gebeuren dat wij met zijn drieën naar Hotel des Indes in Den Haag waren afgereisd om daar in een gesprek met hem uit te leggen wat wij als vakbond van hem verwachten. Dat dit gesprek zich toen heeft toegespitst op fatsoenlijk omgaan met de bonden, de cao Energie respecteren, geen gedwongen ontslagen en dergelijke, spreekt voor zich.

Nu was waren Zweedse collega's afgereisd naar Amsterdam, waar zij een dag met mijn collega's op werkbezoek zijn geweest op vestigingen van Nuon. Ik vernam later dat ze uitstekend zijn ontvangen door onder anderen onze kaderleden Gabri Hage en Jan Luijt.

Vakbondswerk wordt steeds internationaler en daarom is het goed om persoonlijk met elkaar aan de tafel te gaan zitten. Je gaat elkaar beter kennen en schept zo de voorwaarden om elkaar op de hoogte te kunnen houden van de laatste ontwikkelingen en diepergaande samenwerking. Bijvoorbeeld straks in de Europese Ondernemingsraad van Vattenfall.

In de avond ben ik aangeschoven om tijdens het eten verder kennis te maken en wat door te praten over waar wij als bonden mee bezig zijn en op die manier ook nog wat ideeën van elkaar op te doen. Ik heb daar gesproken met Jan Rudén, mijn collega-voorzitter van de Zweedse bond SEKO , Christer Carlsson van SEKO-energie en Ronny Ekwall, die als kaderlid namens SEKO in de Raad van Bestuur van Vattenfall zitting heeft. Vervolgafspraken werden gemaakt, waarna we het gezelschap naar een hotel hebben gebracht om de volgende dag vroeg terug te vliegen.

Ik reed weer eens tevreden naar huis. Ik was bijgepraat over de energiesector, over Zweden en het Zweedse Model 2.0. Maar vooral: ik had ervaren hoe effectief en zinvol internationale samenwerking van vakbonden in Europa kan zijn. We zijn daar in EPSU voortvarend mee bezig.