Ministerie van Financiën

Onjuiste informatie Grant Thornton Telegraaf artikel

Nieuwsbericht | 11-05-2009

De positie van de ondernemer/directeur-grootaandeelhouder (DGA) wordt verbeterd en de ondernemer wordt juist niet `snel belast' zoals de kop van het artikel in de Telegraaf van maandag 11 mei 2009 suggereert.

Staatssecretaris De Jager heeft recent aangekondigd dat het voor de DGA makkelijker en voordeliger wordt tijdens leven een aandelenpakket door te schuiven naar de opvolger. Zo kan de continuïteit van een onderneming beter worden gewaarborgd. Daarnaast wordt het ter beschikking stellen van vermogen vanuit privé aan de BV versoepeld. En de gebruikelijkloonregeling vervalt als het gebruikelijk loon niet hoger is dan EUR 5000 per jaar.

De doorschuiffaciliteit bij schenken en vererven wordt toegespitst op overdracht van een reële onderneming. Er wordt nog bekeken voor welke situaties een overgangsmaatregel is gewenst. Hierbij wordt in het bijzonder gedacht aan de bestaande situaties met bv's waarvan in het kader van de bedrijfsoverdracht de werkmaatschappij is overgedragen tegen een vordering op de overnemer.

Alleen structuren met zogenaamde kasgeld-BV's (alleen beleggingsvermogen, geen materiële onderneming) zullen dus niet langer van de doorschuiffaciliteit gebruik kunnen maken. Bij het schenken of vererven van aanmerkelijkbelang-aandelen in zo'n kasgeld-BV is er 25% inkomstenbelasting (box 2) verschuldigd. In het artikel wordt ten onrechte gesproken over successierecht in plaats van inkomstenbelasting.

Bovenstaande verbetering en nadere toespitsing van de doorschuiffaciliteit op reële ondernemingen is positief door het bedrijfsleven ontvangen

Meer informatie


* Staatssecretaris De Jager verbetert positie directeur-grootaandeelhouder
Nieuwsbericht | 06-05-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

* Notitie Fiscale positie directeur-grootaandeelhouder Kamerbrief | 29-04-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen