Gemeente Leeuwarden

Militaire oefening vliegbasis Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (07-05-2009)

Van 7 tot 15 mei 2009 organiseert de Belgische krijgsmacht in Nederland een grootschalige militaire oefening genaamd Crazy Trip 2009. Aan deze oefening nemen ongeveer 1.200 militairen deel van de vier componenten van Defensie (Land-, Lucht-, Marine- en Medische component). Ook zullen collega-militairen van de Nederlandse krijgsmacht participeren.

Het gaat om een Non-combatant Evacuation Operation, waarbij het Belgische leger burgers vanuit het `onrustige' Noord-Holland gaat evacueren naar het `veilige' Friesland.

De oefening speelt zich voornamelijk af in en rond de vliegbasis Leeuwarden en Den Helder. Vanaf de vliegbasis vertrekken gedurende de oefening Belgische en Nederlandse vliegtuigen en helikopters. De Belgen participeren met drie Hercules C/130 transportvliegtuigen en een Airbus 310. Daarnaast vliegen vier A109 helikopters gedurende de oefening vanaf de vliegbasis. De Koninklijke Luchtmacht doet mee aan de oefening met F16´s van de vliegbasis Leeuwarden en een KDC10 van de vliegbasis Eindhoven.

Het verplaatsen van militairen en evacués vindt ook plaats vanuit de haven van Harlingen. Op zaterdag 9 mei is rond de haven en de naastgelegen strandzone een amfibische oefening met acht rubberboten en een landingsvoertuig.

Er zijn maatregelen genomen om (verkeers)overlast in de regio te voorkomen. Zo vinden de meeste vliegactiviteiten plaats binnen de openingsuren van de vliegbasis Leeuwarden en zijn er in het weekend geen vluchten gepland. Alleen op maandag 11 mei is de vliegbasis Leeuwarden opengesteld ten behoeve van deze oefening tot 22.00 uur. Het vervoer via de weg en het water tussen Leeuwarden en Harlingen is beperkt tot konvooien van maximaal tien voertuigen per keer.