Financiële positie Nedap N.V. onverminderd sterk, investeringen blijven op niveau

Terugval in opbrengsten en resultaat door moeilijke marktomstandigheden

Groenlo - 11 mei 2009

Bijna alle klantgroepen van N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" ondervinden, in meer of mindere mate, terughoudendheid in de markt om te investeren. Onder normale economische omstandigheden zorgt ons diversificatiebeleid ervoor dat terughoudendheid in één of meerdere markten wordt opgevangen door groei in andere markten. De huidige kredietcrisis en recessie treffen nu echter bijna alle markten waarin Nedap actief is. De grotere klantgroepen Agri, Retail Support, Power Supplies en Specials ondervinden de meeste hinder van de huidige situatie. Nedap verwacht dan ook dat haar opbrengsten in het 1^e halfjaar sterk en, door de goede toegevoegde waarde, haar resultaat fors, zullen achterblijven bij de overeenkomstige periode in 2008 (*). De financiële positie van Nedap blijft onverminderd sterk.

De strategische verschuiving die Nedap heeft ingezet van klassieke toeleverancier naar het ontwikkelen en vermarkten van eigen producten zal, gezien de sterk gewijzigde marktomstandigheden, worden versneld. Deze versnelling zal direct gevolgen hebben voor het kostenniveau en voor de structuur van de organisatie. Mocht hiervoor aanleiding zijn, dan zal van de te treffen maatregelen middels een tussentijds persbericht melding worden gemaakt.

De klantgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij), profiteerde in 2007 en 2008 nog sterk van de investeringsgolf in vooral de melkveehouderij. Op dit moment ondervindt zij niet alleen de negatieve gevolgen van de kredietcrisis, in het bijzonder in Oost-Europa, maar ook van de wereldwijde forse daling van melkprijzen. In de tweede helft van dit jaar wordt een verbetering van de melkprijs in Amerika en West-Europa verwacht. De klantgroep Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) merkt de economische crisis vooral in Oost-Europa, Spanje en Groot-Brittannië. Met de oprichting van Nedap China Ltd. heeft de klantgroep haar productenaanbod verder uitgebreid met buitengewoon betrouwbare antiwinkeldiefstallabels tegen concurrerende prijzen. Daarmee is Retail Support voor meer klanten een aantrekkelijke partner geworden.

De groepen Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) en Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) werken nog bijna volledig als klassieke toeleveranciers met een relatief grote afhankelijkheid van haar klanten. Nedap heeft besloten deze afhankelijkheid versneld te verminderen door eigen productlijnen te introduceren. Op dit moment wordt gewerkt aan lijnen voor energie- en lichtbesturingssystemen en systemen voor wonen en zorg. Gedurende het 1^e halfjaar laten deze twee groepen fors lagere opbrengsten zien, vooral in de deelmarkten automotive en mobiele energievoorziening. De relatief kleine groep Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) heeft door de terughoudendheid om te investeren in haar marktsegment een moeilijk 1^e halfjaar. Zij is vooral actief op de Nederlandse en Engelse scholenmarkt.

De grote klantgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie), werkzaam in een markt die zich kenmerkt door geringe groei en veel prijsconcurrentie, presteert volgens verwachting. De prognose voor het 1^e halfjaar is een omzet op het niveau van 2008. De klantgroep breidt gestaag haar verkoopnetwerk uit. De groep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) zal naar verwachting haar opbrengsten dit eerste halfjaar zien stijgen. Daarnaast heeft de groep, met als basis het eigen technologieplatform, succesvol een nieuwe activiteit voor de uitzendbranche ontwikkeld. Met leidende uitzendorganisaties zijn overeenkomsten gesloten waarbij de klantgroep ervoor zorgt dat deze uitzendorganisaties binnenkort grotendeels af zijn van de kostbare verwerking van papieren werkurenbriefjes. De klantgroepen AVI (Automatische Voertuig Indentificatie), Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) en Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers, kluisjes voor kleding, bagage, medicijnen etc.), presteren naar verwachting op het niveau van het 1^e halfjaar 2008.

De groep Election Management Systems (Verkiezingssystemen) is in diverse landen actief. In Frankrijk waar Nedap stemmachines worden ingezet tijdens de Europese verkiezingen in juni a.s.; in België, Duitsland en Nederland waar nieuwe verkiezingsconcepten worden gepresenteerd. Gedurende het 1^e halfjaar realiseert de groep nauwelijks omzet.

De bovenstaande verwachtingen voor de eerste helft van het jaar 2009 zijn gebaseerd op de, op het moment van schrijven van dit persbericht, bekende feiten. Door het projectmatige karakter van een groot deel van de opbrengsten kunnen er echter nog wezenlijke afwijkingen optreden.

Nedap blijft ook in deze moeilijke tijd investeren in nieuwe producten, systemen, diensten en marktbewerking. De totale uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zullen naar verwachting dit jaar op hetzelfde niveau liggen als in de voorgaande jaren. De financiële positie blijft, met een solvabiliteit van bijna 45%, onverminderd sterk.

Het financiële halfjaarbericht 2009 zal in de eerste helft van augustus worden gepubliceerd.

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt gehouden op 12 mei 2009, 's morgens om 11.00 uur bij Nedap, Parallelweg 2, 7141 DC Groenlo.

(*) Nedap past in dit persbericht de `schaal van Mock' toe.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam Financieel directeur Tel.: 0544-471102