Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Thieme over het mishandelen van zwerfdieren in Bolivia

11-05-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de heer Van Middelkoop, Minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Thieme over het mishandelen van zwerfdieren in Bolivia. Deze vragen werden ingezonden op 1 april 2009 met kenmerk 2009Z06074.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Defensie, op vragen van het lid Thieme (PvdD) over het mishandelen van zwerfdieren in Bolivia.

Vraag 1
Kent u de beelden die gemaakt zijn van trainingssituaties voor Boliviaanse commando's, waarin zwerfdieren zeer ernstig gemarteld worden tot de dood erop volgt om de commando's te `harden'?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat hier sprake is van zeer ernstige dierenmishandeling die niet zou mogen voorkomen in een land waarmee Nederland een ontwikkelingssamenwerkingsrelatie onderhoudt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Bent u bereid de ambassadeur van Bolivia om opheldering te vragen over deze misstanden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Bent u bereid de Boliviaanse regering te laten weten dat dierenmishandeling, zoals hier getoond, volstrekt onacceptabel is voor de Nederlandse regering en dat er diplomatieke consequenties verbonden zullen zijn aan het laten voortduren van deze misstanden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Nee. N.a.v. de filmpjes op You-Tube en de campagne van de NGO People for the Ethical Treatment of Animals heeft de Minister van Defensie Walter San Miguel van Bolivia een besluit uitgevaardigd dat de marteling van dieren tijdens militaire oefeningen verbiedt.

Vraag 5
Is het `harden' van commando's of andere militairen met behulp van het martelen en/of doden van dieren ook onderdeel van de Nederlandse opleiding tot militair? Zo ja, op welke wijze worden dieren ingezet en bij welk onderdeel van de opleiding?

Antwoord
Het 'harden' van militairen door middel van het martelen van dieren maakt geen deel uit van de Nederlandse opleiding tot militair.

Binnen de krijgsmachtdelen worden overlevingscursussen gegeven waarbij levende have (kippen en konijnen) worden gedood. De instructeurs hebben een opleiding gevolgd opdat de wijze waarop dit geschiedt zonder onnodig lijden gebeurt.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl