NMBS

Station Aarschot krijgt parkeerpark en langzame verkeersbrug

07/05/2009

NMBS-Holding tekent samenwerkingsakkoord Aarschot opsporen

Het station Aarschot krijgt in 2013 een tweede fraaie toegang. De parking voor 1350 wagens zal door de vele bomen het uitzicht van een parkeerpark hebben. Een nieuw stationsplein, fiets- en voetpaden toveren deze voormalige industriële site om in een groene baken van de stad. Eind 2010 kan het langzaam verkeer van fietsers- en voetgangers gebruik maken van een nieuwe brug over de perronsporen. Onder deze vlotte verbinding tussen het Statieplein en het fietspad naar het Elzenhof bouwt de NMBS-Holding de nieuwe fietsenstalling en het Fietspunt. Met de ondertekening van het samenwerkingsakkoord grijpt de NMBS-Holding de kans om in Aarschot de basisideeën van haar stationsfilosofie te verwezenlijken.

Parkeerpark voor 1350 wagens

De NMBS-Holding en de stad Aarschot willen met de aanleg van het autoparking de parkeerdruk aan het Statieplein verminderen. Aan de stadszijde blijven een honderdtal parkeerplaatsen voor pendelaars behouden. Vanuit het nieuwe parkeerpark is het gemakkelijk om via de Nieuwlandlaan naar de R25 te rijden.

Op de nieuwe pendelparking komen bomen en een nieuw stationsplein zodat het weinig fraaie voormalige industrieterrein plaats maakt voor een groene toegangspoort tot het stadscentrum. De NMBS-Holding investeert ruim 7, 3 miljoen euro. Eind 2010 wordt de stedenbouwkundige aanvraag ingediend, zodat de aanleg van de parking in 2011 kan starten.

Verkeersbrug voor langzaam verkeer

De partners van het masterplan Aarschot opsporen investeren in een brug voor zachte weggebruikers. Fietsers en voetgangers krijgen op die manier een vlotte verbinding van het Statieplein tot de groene heuvel met aansluiting op het parkpad naar het Elzenhof en de Demer.

De toegangshelling aan de stadszijde van de brug is de ideale plaats voor de nieuwe fietsenstalling en ruime accommodatie voor het Fietspunt. Wanneer de langzaam verkeersbrug eind 2010 klaar is, wordt de bestaande fietsenstalling en weinig fraaie goederenloods waar het fietsatelier van Velo nu is gehuisvest, afgebroken. De NMBS-Holding investeert bijna 1 miljoen in deze nieuwe fietseninfrastructuur.

Aarschot beantwoordt aan nieuwe stationsfilosofie

Met het project Aarschotopsoren evolueert het station naar een plaats waar men niet meer alleen komt om de trein te nemen. Zo kan de treinpendelaar zeker bij mooi weer overwegen om te fietsen naar het station en wordt het station extra aantrekkelijk voor toeristen als vertrekplaats om het Hageland te verkennen. Aarschot beantwoordt meer en meer aan de basisideeën van de stationsfilosofie geen tijd verliezen, slimme tijd en ontmoetingsplaats.