Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 8 mei 2009

Wethouder van Veen reikt gids voor mantelzorgers uit

Aanstaande maandag 11 mei wordt om 17.00 uur de Mantelzorggids Alkmaar door wethouder Van Veen aangeboden aan een mantelzorger. De overhandiging vindt plaats in Theater De Vest, Canadaplein te Alkmaar.

In Alkmaar is ongeveer acht tot tien procent van de inwoners boven de achttien jaar een mantelzorger. Een mantelzorger is iemand die, onbetaald en vrijwillig, de zorg voor een naaste op zich neemt. Dat kan een zieke vader, moeder of partner zijn of een gehandicapt kind, een goede vriend, broer of zus.

Mantelzorgers moeten hun zorgtaken vaak combineren met de zorg voor hun gezin of een drukke baan. Niet verwonderlijk dus dat tussen de vijf en tien procent van de mantelzorgers overbelast is. Wie bijvoorbeeld voor zijn zieke echtgenoot zorgt, kan nooit eens zelf even op adem komen.

De gemeente Alkmaar vindt ondersteuning van mantelzorgers daarom meer dan nodig. De mantelzorggids staat vol informatie, advies, adressen, telefoonnummers en websites van voorzieningen en organisaties waar mantelzorgers met hun vragen terecht kunnen en waar zij praktische en emotionele steun kunnen vinden.

De Mantelzorggids zal vanaf volgende week op verschillende plaatsen in de stad worden aangeboden, waaronder de bibliotheken, WWZ-Wijzer, buurthuizen, wijkcentra en het stadskantoor.


Noot voor de redactie,