Gemeente Lelystad

Start 2e dag vaccinatie baarmoederhalskanker

Maandag 4 mei 2009

Op 11 mei 2009 is de tweede vaccinatiedag van meisjes in Lelystad tegen het HPV-virus, oftewel baarmoederhalskanker. Wethouder Jenneken Nuijt zal deze dag `openen' om 11.30 uur in sportcentrum De Koploper. In totaal worden in de provincie Flevoland zo'n 10.000 meisjes gevaccineerd.

Meisjes die geboren zijn in 1993, 1994, 1995 en 1996 hebben een uitnodiging ontvangen om zich te laten vaccineren. De inenting bestaat uit drie vaccinaties die verspreid over een aantal maanden toegediend worden. Pas na de derde prik biedt de vaccinatie bescherming tegen baarmoederhalskanker. Op 11 mei is dus de tweede vaccinatiedag. Meisjes die de eerste vaccinatiedag hebben gemist, kunnen ook op 11 mei komen om de eerste vaccinatie te krijgen. De tweede kan dan op de inhaaldag op 17 juni 2009 worden verkregen. Hiervoor moeten zij zich wel inschrijven via de site: www.ggdflevoland.nl. Daar staat ook het tijdstip en de locatie vermeld.

Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf september 2009 maakt de inenting onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), een landelijk programma waar ook andere inentingen in zitten, zoals rodehond en mazelen. De uitvoering van het RVP ligt bij de GGD'en in Nederland. Nederland is het laatste land in Europa waar de meisjes gevaccineerd worden tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Het vaccin beschermt meisjes tegen twee veelvoorkomende typen van het HPV-virus. Hiermee kan 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen.

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland deze ziekte. Ongeveer 200 vrouwen overlijden aan baarmoederhalskanker. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.

Fabels en feiten

Er doen verschillende verhalen de ronde, vooral op internet, over de werking en mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin. Op de website www.prikenbescherm.eu vind u alle feiten en fabels. Zo kunt u hier bijvoorbeeld de chatsessie lezen tussen een deskundige en scholieren van www.scholieren.com. Hierop schrijft een scholier bijvoorbeeld: "Ik ben 13 jaar en ik begrijp dat het vaccin alleen op vrouwen van 16 jaar en ouder is getest. Wij zijn dus een soort proefkonijnen", vreest ze. Waarop de deskundige haar gerust kan stellen door te vertellen dat er bijvoorbeeld in Engeland al 250.000 meisjes zijn gevaccineerd zonder problemen.

---